Музика

Музикантите по проект "Оралите" гостуват в Сливен

В рамките на „Фестивал на три култури"

◊ СЪБИТИЕТО

Древното изкуство на средиземноморските държави бе възкресено отново в няколко поредни вечери с провеждащия се в Сливен „Фестивал на три култури", направление „Ранна и ренесансова музика”.

Концертите по дългосрочния проект „Oralities” (2007-2013 г., Our Common Heritage”) съпричастиха сливенци към традициите и корените на чужди култури. Градът под Сините скали и община Сливен са домакини от българска страна в рамките на международния проект (ръководител Радост Костова, зам.-кмет по културата и вероизповеданията).


◊ В ПРОГРАМАТА

На фона на откритата (по идея на община Равена, Италия) във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” фотоизложба, показваща историческото наследство на партньорските селища по проекта, бе поднесен и първият концерт - от квартет „Cuerdas“, община Биргу (Малта). Във фотоекспозицията са включени и снимки, дело на сливенски фотографи, представящи природата, забележителностите и културните паметници на града-домакин Сливен в изложбата, до която гражданите могат да се докоснат до края на м. април т.г. Младите музиканти от „GUERDAS”, представяли изкуството си на Средиземноморската конференция и на важни културни събития в Малта и община Биргу, завладяват слушателите още с началните стъпки на създаването на групата (2009). Присъстващите се насладиха на хармонията изпод пръстите на цигуларките Едуина Цини и Джесика Сант, на виолончелиста Линдзи Малия и на Адриан Сивил (виола).
             
Запомнящо се бе участието и на „Квартет класически китари” от гр. Евора, Португалия, започнал изпълнителската си дейност през 2009 година. Преподавателите в тамошната консерватория „Eborae Musica” Хосе Фариня, Жоао Маседо, Нилтон Естевес и Антонио Кайеро докоснаха с изкуството на този инструмент струни в душите на слушателите си. Вече са имали участия в музикални прояви, организирани от общините Иданя Нова и Евора (Португалия), а в предишни години са гостували и в България (Сливен), в рамките на проект “ORALITIES”.

В отделна вечер бе представено изпълнителското майсторство на представителите на община Иданя Нова (Португалия) “Sete Lagrimas” и на ансамбъл „Резонет” от община Оренсе (Испания). Португалската група проявява последователен интерес към композиции, претворяващи едни от изконните човешки ценности, като човешката обич и привързаност, интерпретирани в музиката от XIII-XVII в. в Средиземноморския район. Съставът на  ръководителя Филипе Фария (вокал) и колегата му Серхио Пейксото, участието на Руи Силва (перкусии) и полифоничното участие на Тиаго Матиас (вихуела, лютня и барокова китара), допринесоха звуците на ренесансовата музика да завладеят сърцата на слушателите.
             
Утвърдено е присъствието на ансамбъл „Резонет” по музикалните сцени на Европа, където от създаването си (1990 г.) до днес печели почитатели с концертите си в Италия, Португалия, Холандия, Швейцария, Австрия и Германия. Фернандо Рейес, изпълнител на древни  струнни инструменти и Мерцедес Ернадез (сопрано) са инициатори на замисъла за създаване в гр. Сантяго де Компестела на състава. Четирите албума със средновековна музика, както и другият – с галицийски и фолклорни песни (2006), разкриват творческото пристрастие и желание за развитие на древните музикални традиции в Камино де Сантяго и Португалия.
             
В Сливен цикълът концерти завърши в последната вечер с участието на музикантите от ансамбъл „Pax Antiqua” от община Мертола (Португалия) и брас-квартет „Равена” от община Равена, Италия. Участниците в създадения през 2009 година „Pax Antiqua” флейтистка, китарист и фаготист съчетават преподавателската си заетост в консерваторията с изпълнителската дейност, подчинена на афинитета към камерната ранна ренесансова и барокова музика. Съставът е познат на ценителите от Испания, Португалия и Италия. Усилията на Елза Маркеш, Жоао Нунеш и Жоаким Симоеш сега са насочени към създаването на вълнуващия творчески проект – излизането на първия им самостоятелен албум.
             
По убедителен начин изкуството си изявиха в Сливен и членовете на брас-квартет „Равена” - възпитаници на престижни музикални учебни заведения в Италия. Съставът започва дейността си през 2006 година и включва дипломирани музиканти, овладели програмите на Института за музикални изследвания „Джузепе Верди” от гр. Равена, от Консерваторията „Б. Мадерна” в гр. Чезена, както и в Консерваторията „Росини” в гр. Песаро и Музикалното училище „А. Пери” в гр. Реджо Емилия. Тромпетистите Джакопо Ривани и Симоне Марзоки, тромбонистът Матео Ричи и Лука Гати (корна) представиха “многожанров репертоар” и нюансирана полифонична музика. Те осъществяват активна концертна дейност, включване в музикални вечери, в  прояви по честване на исторически събития и др.
             
Тазгодишните концерти по международния проект „ORALITIES-2011” ще завършат на 26 април в рамките на светлите Великденски празници с изпълнение на църковни песнопения, посветени на Възкресение Христово в изпълнение на камерния ансамбъл от града-домакин, формиран към Народно читалище „Хаджи Димитър”. Проявата ще се състои пред иконната сбирка в изложбена зала „Сирак Скитник” и ще облъхне жадните за светлина души на сливенци.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.04.2011 г. 00:20
Посетено:
1550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12168-muzikantite-po-proekt-oralite-gostuvat-v-sliven