Музика

Музикант на годината 2010

Предстои да бъде обявен 20-ият носител на приза

Музикант на годината 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Уважаеми приятели на бароковата музика, имаме удоволствието да ви поканим на ежегодния гала-концерт на 15 април от 19 ч. за връчване на наградата на БНР "Музикант на годината" в зала № 8 на НДК (вход свободен).

„Музикант на годината” е награда, която се определя от слушателите на програма „Хоризонт” на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче”. Допитването се провежда от 1991 година.


◊ НАГРАДАТА

Предстои да бъде обявен 20-ият носител на приза. Музиканти на годината в предишни издания са били цигуларите проф. Минчо Минчев, Васко Василев и Светлин Русев, диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков и Росица Баталова, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и Анна Томова-Синтова, пианистите проф. Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева.

Статуетката, която ще получи Музикантът на 2010 година, отново е изработена от скулптора Христо Илиев.

Освен „Музикант на годината”, в зависимост от слушателските предложения, тази година бяха определени и още няколко награди:

• Млад музикант на годината;

• Музикален проект на 2010 г.;

• Активна творческа дейност;

• Изключителен принос към българската култура;

• Цялостно творчество.


Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
13.04.2011 г. 17:48
Посетено:
1324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12159-muzikant-na-godinata-2010