Музика

Концерт на "Otros Aires"

Електронно танго от Буенос Айрес ще звучи на живо в София

Концерт на "Otros Aires"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на "Otros Aires"

По покана на "Тангерин" в София пристига за концерт една от най-обичаните аржентински електротанго групи "Otros Aires".

Събитието ще се състои на 13 април от 20:30 ч. в Sofia Live Club и се очаква да събере голям брой почитатели както на аржентинското танго, така и на съвременната музика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

"Otros Aires" е аудиовизуален електротанго проект, създаден през 2003 г. от аржентинския музикант и архитект Мигел Ди Хенова. Повлиян в самото начало от стила, наречен “mestizaje” (форма на смесване на латиноамериканска и европейска култура), този проект се развива като микс от аржентински корени, танго, стари квартални звуци, музиката на Карлос Гардел и на типичните буеносайрески милонги и различни електронни ритми. Отначало групата започва да свири в клубовете на Барселона, където Мигел живее по това време, а през 2004 г. "Otros Aires" се завръщат в Аржентина, където записват и представят своя първи албум. Групата бързо набира популярност, като славата й расте далеч извън пределите на Аржентина. През 2006 г. "Otros Aires" правят своето първо световно турне при изключително голям успех. Оттогава насам те издават още два студийни албума, един концертен албум, участват в няколко документални филма и правят 14 турнета, изнасяйки множество концерти по целия свят. Техни изпълнения са включени в някои от най-влиятелните компилации за електротанго и уърлд музика, между които и легендарната серия Buddha Bar.

Последният албум на групата излиза през май 2010 г. под названието "Tricota" и създава прецедент в историята на музиката с това, че за първи път в един проект свирят заедно електротанго група и традиционен акустичен танго оркестър. Това е една уникална игра с крайностите, която придава ново значение на комбинацията между ретро и авангард и бележи нов етап в развитието на танго музиката.

"Otros Aires" е несъмнено една от най-популярните аржентински електротанго групи и достоен подгласник на доайените в жанра "Gotan Project". Причината за успеха им е техният оригинален и свеж подход към тангото, което със забележителна креативност съчетават с електронна музика и визия. Композициите им включват, както изключително актуално звучащи ремикси на известни традиционни танга, така и авторски композиции, използващи типични за тангото инструменти, но преплетени със съвременен звук и ритъм. Считани за една от най-жизнерадостните, колоритни и танцувални групи в областта на електронното танго, "Otros Aires" с лекота жънат успех както сред любителите на съвременното танго, така и сред много по-широкия кръг от привърженици на уърлд и фюжън музика.

Концертът на "Otros Aires" в Sofia Live Club е част от серия от събития, организирани от "Тангерин" под названието “Музиката на Буенос Айрес” и целящи да представят различни стилове и изпълнители на танго от аржентинската столица.

Автор:
Тангерин
Публикация:
09.04.2011 г. 14:35
Етикети:
Посетено:
1082
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12133-kontsert-na-otros-aires