Музика

„Акустична версия” свири в Студио 5

Легендарната джаз група отново на сцената

„Акустична версия” свири в Студио 5


◊ СЪБИТИЕТО

Легендарната група "Акустична версия" отново се връща на сцената – в оригиналния си състав, с нови идеи, както и с хитове от първите си албуми!

Ще чуете:
Антони Дончев – пиано
Христо Йоцов – барабани, вибрафон
Георги Дончев - контрабас



21.04.2011 от 21 часа
Студио 5



◊ ГРУПАТА

“Акустична версия” е основана през 1985 г. от двама от най-талантливите изпълнители, композитори и експерти по музика в България – пианиста Антони Дончев и барабаниста Христо Йоцов. Още от самото начало дуетът е приет добре и от публиката, и от критиката. В една немска публикация се казва: “Акустична версия представя звучене с най-високо качество и прецизност, както и структура за импровизиране, която не би могла да бъде по-добре балансирана, отколкото е.”

От създаването си преди двадесет и пет години групата работи с много български и чуждестранни музиканти - басистите Пламен Жечев и Петър Славов, Веселин Веселинов-Еко, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Анди Скофийлд, Томи Смит, Алексия, Райнер Винтершлаген, Бени Маупин и много други. Групата печели първи награди на двата най-престижни конкурса за джаз в Европа - в Hoeilaart, Белгия през 1985 г. и Леверкузен, Германия през 1986 г., където Антони и Христо са удостоени с награда за най-добри джаз артисти в Европа за годината.

Едно нещо е сигурно, не е възможно да се даде точно определение на стила на “Акустична версия”. В някои публикации го определят като “камерен”, в други – като “експериментален съвременен джаз”. Тези описания са точни само до известна степен, тъй като в композициите на формацията се включват твърде много елементи. В списанието на Европейската джаз асоциация “Джаз форум” се казва: “Дончев и Йоцов успяват да разширят езика на джаза до области, в които никой досега не е експериментирал.”

От самото си създаване групата е еталон и стимул за поколения млади български музиканти и посланик на българската култура по света.
Автор:
Studio 5
Публикация:
12.04.2011 г. 10:39
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12123-akustichna-versiya-sviri-v-studio-5