Музика

Велислав Велев и приятели изнасят концерт

Събитието е посветено на Возкресение Христово и празника на Европа (9 май)

◊ СЪБИТИЕТО

Възкресенски концерт в Зала "България"

01.05.2011 г. от 19.00 часа
София, Зала "България"


В концерта участват:
Велислав Велев и приятели
: маестро акад. Валентин Бобевски, свещеник Кирил Попов и други.


◊ В ПРОГРАМАТА

В първата част на програмата изненада и интерес за публиката ще бъде финалът на "Канон на Свети Димитър Солунски", част от който ще бъде изпълнен 1125 години след създаването му от Свети Методий Славянобългарски. Със специалното участие на отец Кирил Попов от Българската православна църква.

Във втората част ще бъдат представени популярни арии, хорове и дуети из оперната класика на Европа:

- Ария на Крал Филип из операта "Дон Карлос" на Дж. Верди, солист Велислав Велев, бас;
- Концертна ария от Моцарт К 419, изпълнена от Нора Ким, Южна Корея, сопран;
- Дует на Цветята из операта "Лакме" на Лео Делиб, в изпълнение на Нара Ким, Южна Корея - сопран, и Александра Петрова, мецосопран;
- Ария на Жерар от операта "Андре Шение" от Умберто Джордано, изпълнява Иван Коев, баритон;
- Дует на Дон Жуан и Церлина из операта "Дон Жуан" на Моцарт - изпълняват Нара Ким, сопран, и Иван Коев, баритон;
- Хабанера от операта "Кармен" на Бизе, солист: Александра Петрова, мецосопран;
- Химнът на Европа "Ода на радостта", из 9-та симфония на Бетовен, изпълнена от именития мъжки хор "Гусла" с диригент маестро акад. Валентин Бобевски;
- Каватина и ария на Гомец да Силва из операта "Ернани" на Дж. Верди, с участието на хор "Гусла", солист: Велислав Велев, бас.

Концертът ще завърши с изпълнение на всички участници - "Многая лета" на Дмитрий Бортнянский, солист: Велислав Велев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАНОНА

Свети Методий създава "Канон на Свети Димитър Солунски" към края на своя живот (около 882 г.). Ето защо канонът е пропит с чувства на страдание, на отчаяна надежда, че Св. Димитър Солунски ще спаси Великоморавската мисия, както веднъж е спасил гр. Солун.

Професор Томас Бътлър от Харвардския университет (САЩ) е реконструирал музиката на "Канон на Свети Димитър Солунски", написан от апостола на славянската писменост Свети Методий, по идея на неговия брат Свети Кирил Философ. 

Професор Бътлър е ползвал стари атонски ръкописи (също и по-късни старобългарски и руски преписи) с канон, посветен на Благовещението на Св. Богородица, чиято музика впоследствие е била използвана и от Св. Методий. Канонът на Св. Методий е сред най-древните музикални творби на Средновековна Европа - принос в създаването на европейската цивилизация.

Възстановката и адаптацията на канона са на маестро акад. Валентин Бобевски. Първото изпълнение на възстановката е на ортодоксалния камерен ансамбъл "България" от 22.12.2008 г. в големия салон към Българската академия на науките. Канонът е ценен в целия славянски свят и е изпълняван в гр. София, Ямбол, Дупница, Р Хърватска, Босна и Херцеговина, Р Словения. Излъчван е по Българското национално радио, БНТ, националните телевизии и радиа на Р Хърватска и Р Словения. Високо ценен в целия славянски свят.

Автор:
Александра Петрова
Публикация:
07.04.2011 г. 17:12
Етикети:
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12116-velislav-velev-i-priyateli-iznasyat-kontsert