Музика

Концерт на Ларс Даниелсон и Лешек Можджер

VII Джаzz+ фестивал

Концерт на Ларс Даниелсон и Лешек Можджер


◊ СЪБИТИЕТО

VII Джаzz+ фестивал представя

Ларс Даниелсон и Лешек Можджер
(Lars Danielsson & Leszek Mozdzer)


София, Sofia Live Club, 28.03.2011, 20:00

Срещата на тези двама талантливи музиканти се случва преди 8 години на един концерт във Варшава.

„За мен Лешек е перфектният пианист - с него сякаш сме от една и съща музикална планета”
, споделя Ларс Даниелсон. Лешек също е развълнуван от срещата и в интервю по повод съвместната им работа казва: "Ларс е басистът, с когото искам да свиря. Не е нужно да мисля за музиката, когато съм с него. Просто я чувствам”.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Лешек Можджер е изключителен музикант и композитор, спечелил множество награди в родината си. От петгодишен свири на пиано, но открива джаза на 18, когато започва да свързва джаза и класическата музика, много възхвалявани са неговите импровизации по теми на Шопен. Ларс Даниелсон е впечатляващо разностранен композитор, аранжор, басист и челист. Докато следва класическо чело в консерваторията в Гьотеборг, слуша предимно рок - Джими Хендрикс, Крийм и Сантана, до момента, в който не чува един концерт на Оскар Питърсън с датския басист Нилс Педерсен.

Ларс Даниелсон и Лешек Можджер имат няколко съвместни проекта, като началото на международната им известност идва със записа на албума Pasodoble (ACT) – означава буквално двойна стъпка, разбира се и танц: перфектният синхрон между бас и пиано и между въображението на двама големи европейски музиканти. Няма да чуем стандарти - двамата раждат толкова много музикални идеи, всички композиции са оригинали на двамата. Изящна, типично европейска музика, плод на артистично взаимодействие, което обещава дълго и плодотворно бъдеще.

Автор:
Джаzz+
Публикация:
27.03.2011 г. 22:10
Етикети:
Посетено:
1584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12011-kontsert-na-lars-danielson-i-leshek-mozhdzher