Музика

Концерт на Теодосий Спасов и „Небесни струни” в Студио 5

Класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза - от последния албум на Теодосий Спасов

Концерт на Теодосий Спасов и „Небесни струни” в Студио 5


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 март от 21.30 часа Теодосий Спасов и квинтет „Небесни струни” ще споделят с публиката на Студио 5 една богата палитра от бурни емоции, преплетени с чувствените звуци на кавала.

За участието си в Студио 5 Теодосий Спасов ще представи последния си албум. В проекта се преплитат класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза. Авторската компилация събира в себе си изпълненията на младите и изключително талантливи музиканти от квинтета „Небесни струни”, в състав: Доротея Димитрова – първа  цигулка, Ана Иванова – втора цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело, и Смила Стоева – ударни инструменти.

Идеята за проекта е на Рихард Шуберт, директор на фестивала „Балканска треска” във Виена. Проектът събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. И както Теодосий Спасов казва: „В този албум няма послание, има споделяне”.


◊ ЗА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Стилът му е уникална комбинация от фолклор и джаз. Оригиналните му идеи събират музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народната музика с елементи на джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни и джазови състави, с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез. Три години свири в световноизвестното ирландско музикално танцово шоу “Riverdance”.

През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“

Освен концертните си изяви, композира музика за филми и театрални спектакли. Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж – 1996 г., „Музикант на годината“ - 1997 г. и 2002 г., статуетката на Аполон Токсофорос - за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени през 2001 г. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и различни музикални формации.


◊ ЗА "НЕБЕСНИ СТРУНИ"

Ана Иванова
(цигулка) - завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и посещава редица майсторски класове в Германия, САЩ, Финландия. Печели множество награди от конкурси в страната. Има реализирани записи за БНР и БНТ, записвала е и музика за филми и театрални спектакли в страната и чужбина. Богатият й професионален опит преминава през Национална софийска филхармония, Оперно-филхармонично дружество в Бургас, Нов симфоничен оркестър в София, Оркестър на радио „Класик ФМ”, участия в много други камерни състави, концертиращи в страната и чужбина.

Доротея Димитрова
(цигулка) - завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Тя е концерт майстор на Нов симфоничен оркестър в София и участва като такъв на фестивални оркестри в Германия, Италия и Малта. Има множество рецитали като солист и камерен изпълнител.

Йоланта Делибозова (виолончело) - също завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През годините на обучението си е лауреат на конкурса „Св. Обретенов“ в Провадия. Получава първа награда на конкурса за млади таланти в Бургас и първа награда на конкурса за камерна музика „Златна Диана“ в Ямбол. От 1994 г. работи като артист оркестрант в Софийска филхармония.

Михаела Павлова (виола) - Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Водач на виолите в „Младежка филхармония“, Участва в европейския оркестър CEI-YO Orchestra с диригент Игор Корети. Печели награди от различни конкурси в страната и чужбина. Има множество солови и оркестрови изяви. Участва в концерти, съвместно с Теодосий Спасов, Боби Йоцов, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Румен Тосков.

Смила Стоева
(ударни инструменти) - Национално музикално училище „Любомир Пипков”. Носител на награди от национални и международни конкурси. Осъществява записи и концерти за БНТ, БНР, Нова телевизия и др. Свири в редица концерти на Младежка филхармония, София като солист под диригентството на Деян Павлов, Александър Якупов, Боби Йоцов и с камерните ансамбли на Мария Палиева в зала „България“, зала „Св. София“, НДК, Националната опера и балет, зала НМУ.
Автор:
Studio 5
Публикация:
24.03.2011 г. 15:27
Посетено:
1660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11963-kontsert-na-teodosiy-spasov-i-nebesni-struni-v-studio-5