Музика

Аудиовизуално електронно танго от Буенос Айрес на живо в София

Концерт на популярната аржентинска електротанго група "Otros Aires"

Аудиовизуално електронно танго от Буенос Айрес на живо в София


◊ СЪБИТИЕТО

След изключително успешния концерт на Алехандро Сиглер квартет през февруари, на 13 април в София лайв клуб предстои вторият концерт от серията "Музиката на Буенос Айрес", целяща да представи различни стилове и изпълнители на танго от аржентинската столица. Този път, събитието ще бъде посветено на най-актуалния и съвременен стил в танго музиката, електронното танго, което стана изключително популярно през последното десетилетие, благодарение успеха на доайените в жанра "Готан Проджект".

За събитието организаторите от Тангерин са поканили едно от водещите имена на аржентинската електротанго сцена - "Отрос Айрес". Групата ще представи своето най-ново аудиовизуално шоу, в което, освен своите хитове, добре познати на всички електротанго фенове, ще включи и композиции от последния си албум "Tricota", който излезе миналата година. Този албум създаде прецедент в историята на музиката с това, че за първи път събра заедно в един проект електротанго група и традиционен акустичен танго оркестър - една уникална игра с крайностите, която придаде ново значение на комбинацията между ретро и авангард и беляза нов етап в развитието на танго музиката.

• Концертът на "Отрос Айрес" е на 13 април в София лайв клуб в подлеза с фонтаните на НДК. Събитието е с начален час 20.30 ч., a след концерта вечерта ще продължи със специално електротанго парти и музика, подбрана от DJ Tanguerin. Билетите за концерта са в предварителна продажба на цена 35 лв. в мрежите на Тикет Плюс и Ивентим, чиито билетни каси са в Дюкян Меломан, Супермаркети "Пикадили", веригите магазини Orange, Office 1, Техномаркет, Фотосинтезис, Германос и др. В случай че останат налични билети, те ще се продават на място в София лайв клуб в деня на събитието.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Преди десетина години базираната в Париж група "Готан Проджект" показа на света какво е тангото на бъдещето, смесвайки го с електронни бийтове, семпли, и мултимедийна визия. Скоро след това от люлката на тангото, Буенос Айрес, отвърнаха на предизвикателството с няколко музикални проекта, които дооформиха облика на новия стил, наречен електротанго. Един от тези проекти бе създаден през 2003 г. от аржентинския архитект и музикант Мигел Ди Хенова по време на престоя му в Барселона. Подтиква го носталгията по родното място - същата тази носталгия, която преди стотина години става причина да се появи самото танго. Заигравайки се с името на родната аржентинска столица, Мигел кръщава групата си "Отрос Айрес". Проектът е повлиян от стила, наречен “mestizaje” (форма на смесване на латиноамериканска и европейска култура), и се развива като микс от аржентински корени, танго, стари квартални звуци, музиката на Карлос Гардел и на типичните буеносайрески милонги и различни електронни ритми. През 2004 г. "Отрос Айрес" се завръщат в Аржентина, където записват и представят своя първи албум. Следват 15 изключително успешни световни турнета, още два албума, един концертен компактдиск, DVD с филм от турнетата на групата, участие в няколко документални филма, включване в най-влиятелните компилации за електротанго и уърлд музика (сред които и легендарната серия "Buddha Bar"). Така "Отрос Айрес" бързо се превръщат в една от най-обичаните електротанго групи, идващи от другата страна на Атлантика.

Причината за успеха на "Отрос Айрес" е техният оригинален и свеж подход към тангото, което със забележителна креативност съчетават с електронна музика и визия. Звукът на "Отрос Айрес" е звукът на съвременния Буенос Айрес с цялото разнообразие от емоции, които носи живота в големия град. Изпълненията на групата звучат изключително актуално и добавят невероятна енергия и адреналин към страстната музика на тангото. Неслучайно "Отрос Айрес" са считани за една от най-жизнерадостните, колоритни и танцувални елетротанго групи. На 13 април в София лайв клуб те със сигурност няма да оставят равнодушни и седящи по местата си нито любителите на тангото, нито привържениците на клубната музика.
Автор:
Тангерин
Публикация:
24.03.2011 г. 03:02
Посетено:
1325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11962-audiovizualno-elektronno-tango-ot-buenos-ayres-na-zhivo-v-sofiya