Музика

Концерт Musica Mundana & Humana в Католическата катедрала "Св. Йосиф"

Концерт от проекта Музика на сферите - 19 март 2011 г., 20 часа

Концерт Musica Mundana & Humana в Католическата катедрала "Св. Йосиф"


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение “Светъл ден” Ви кани на концерт от проекта Музика на сферите, озаглавен Musica Mundana & Humana.

Концертът ще се състои на 19 март 2011 г., събота, от 20 часа, в Католическата катедрала “Св. Йосиф” (ул. “Княз Борис І” № 146).

За първи път в страната ще прозвучи Missa Ave maris Stella от Жоскен де Пре (c. 1450-1521), която композиторът съставя, докато работи в Сикстинската капела. Творбите на Жоскен са толкова популярни и обичани от съвременниците му, че обработени в инструментална форма (интаволации) стават основа за създаване на богат репертоар. За съпоставка, в програмата ще прозвучат и инструментални интаволации за лютня на вокални произведения от Жоскен де Пре. Ще бъдем пренесени в необикновения и далечен свят на ранната полифония с мотети от Гийом Дюфай  (1397?-1474), Джон Дънстейбъл (c. 1390-1453), песни от кодекс Монсерат (14. век), и средновековни инструментални творби.
 

◊ ОЩЕ ЗА КОНЦЕРТА
 
В концерта участват съвместно двата български ансамбъла за старинна музика Concerto Antico Vocale в състав: Боряна Найденова, Миглена Павлова, Ивайло Донков, Янко Маринов и Явор Генов – лютня, и Saltarello: Емил Михов - гамба, Ана Иванова - фидел, Катя Вълева - виел.

Концертът е посветен на деня на Св. Йосиф – патронен празник на Католическата катедрала в София.
Проектът е по инициатива на Сдружение „Светъл ден” и Янко Маринов, и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община. Партньор на събитието е Католическа енория „Св. Йосиф”.


Вход свободен.
Поканете Вашите приятели и приятелите на Вашите приятели!


Автор:
Сдружение „Светъл ден”
Публикация:
15.03.2011 г. 23:36
Посетено:
1711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11889-kontsert-musica-mundana-humana-v-katolicheskata-katedrala-sv-yosif