Музика

Симфоничен концерт във Варна, посветен на Националния празник

Цигуларят Павел Минев и пианистът Милен Петров идват от Русия и Франция за концерта

Симфоничен концерт във Варна, посветен на Националния празник


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 март от 19.00 ч. Държавна опера Варна ще поднесе на своята публика специален концерт, посветен на Трети март - Националния празник на Република България.

В програмата са включени произведения от трима композитори: Увод и танци от операта "Момчил" на Любомир Пипков, Концерт за цигулка и оркестър №1 в ла минор от Дмитрий Шостакович и Концерт за пиано и оркестър №1 от Пьотр Илич Чайковски. Диригент Станислав Ушев, солисти Милен Петровпиано и Павел Минев – цигулка. 

Концертът се реализира със съдействието на Bulgaria Air, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на България и Societe Generale Експресбанк.


◊ СОЛИСТИТЕ

Цигуларят Павел Минев е роден в Плевен, завършва висшето си образование в Московската консерватория, където се дипломира и защитава докторат по музика в класа по цигулка на известната проф. Ирина Бочкова. Печели първи награди на конкурсите “Светослав Обретенов”, „Ян Коциан”, „Citta di Streza”, златен медал от фестивала “Виенявски” и др. Още от първите си изяви на голямата сцена предизвиква възторга не само на публиката и пресата, но и на световния музикален елит. Пророчески се оказват думите на италианското списание „Грация”, което след концерт на 6-годишния Павел с творби от Вивалди в зала „България” го нарича „утрешният Паганини”. От 23-годишен досега Павел Минев е единственият щатен солист-чужденец  на Московската филхармония. Участва в престижни форуми и фестивали като „Виенявски”, Мартенски музикални дни в Русе, Международния коледен фестивал на Темирканов в Санкт-Петебург; многократно гостува в Австрия, Италия, Чехия, Полша, ОНД, Кипър, САЩ; високо оценени са концертите му в Голямата зала на Московската консерватория, както и концертите, които от 2004 г. изнася ежегодно в Карнеги Хол. Отличен е с Държавна премия на Руската федерация за големи постижения в областта на руската култура и изкуство (2002) и с награда от Министерството на културата на България (2003). Павел Минев осъществява над 40 световни премиери, негови албуми са издадени в Ню Йорк, Русия и България. Цигулката, на която свири, е изработена през 1763 г. от знаменития лютиер от Кремона Гваданини. Ценният инструмент, направен от елха и клен, е предоставен от Държавната колекция за уникални музикални инструменти на Руската федерация. Независимо дали свири в България или по света, Павел Минев не пропуска да включва в програмата си българска музика, защото: „Това е най-точният начин да докажеш принадлежността си към една национална култура, а не просто да я декларираш в афиш или гръмко изявление.”

Пианистът Милен Петров е роден през 1967 г. във Варна, завършва музикалното училище в родния си град с преподавател по пиано Петър Витанов, висшето си образование получава в Инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” като ученик на проф. Милена Моллова. Основната си концертна и преподавателска дейност развива във Франция, където живее в последните 20 години. Изявите му като солист са свързани със Симфоничния оркестър на Лион под диригентството на Филип Фурние, както и с други френски оркестри под диригентството на Морис Бюаз, Пиер Вален и Мартин Лекоентр. Милен Петров изнася рецитали във френските градове Париж, Лион, Сент Кроа, Живор, Гренобъл и др., както и в Кенеди център във Вашингтон. Участва в различни камерни състави, занимава се и с преподавателска дейност, като корепетитор и преподавател по пиано в музикалните училища на Сен-Рамбер, Русийон, Консерваторията на Живор, където завежда клавирната катедра (2000-2008). Репертоарът на Милен Петров е много голям и обхваща солови концерти, пиеси за пиано, камерна музика, пиеси за 4 ръце и 2 пиана от Бах до Панчо Владигеров.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.02.2011 г. 20:33
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11776-simfonichen-kontsert-vav-varna-posveten-na-natsionalniya-praznik