Музика

Концерт на струнен квартет "Анима" и Кристиано Фризенда – виолончело

Студио 5 Classic представя

Концерт на струнен квартет "Анима" и Кристиано Фризенда – виолончело
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 март от 19 часа Студио 5 Classic ще зарадва почитателите на класическата музика с концерт на струнния квартет „Анима”: Магдалена Вълчева - цигулка, Диана Станчева – цигулка, Елица Атанасова - виола и Ирена Манева – виолончело, и италианския виолончелист Кристиано Фризенда.

Програмата включва:
1. Хендел - Халворсен - Пасакалия за цигулка и виолончело (изп. Магдалена Вълчева и Кристиано Фризенда)
2. Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет опус 59 № 3, До мажор, "Разумовски"
3. Франц Шуберт – Струнен квартет, До мажор


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Квартет „Анима” е сформиран през 2008 г. в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа по камерна музика на проф. Ангел Станков. „Анима” взима участие в майсторските класове по струнен квартет на проф. Ерих Хьобарт, Виена и проф. Стефан Камиларов, Виена. През 2010 г. ансамбълът е удостоен с голямата награда „Густав Малер” от Международния конкурс за австрийска инструментална камерна музика.
 
Струнен квартет „Анима” има в репертоара си шедьоври на Виенската класика, Романтизма и ХХ в., както и българска музика. Съставът разширява рамките на изпълнителската си дейност като си сътрудничи с български и чуждестранни инструменталисти.
 
За участието им в програмата на Студио 5 Classic специален гост е италианският виолончелист Кристиано Фризенда. Фризенда е ученик на проф. Михай Данчила (квартет „Страдивари”) в Европейската музикална академия в Ерба. Получава магистърска степен през 2010 г. в Консерваторията на италианска Швейцария, където се обучава при проф. Йоханес Горицки. Специализирал е виолончело в Академия „Щауфер” и камерна музика и оркестър в Академия по изкуствата към Миланската скала. Осъществява концерти и турнета в Италия, Обединените арабски емирства, САЩ, Азербайджан, Баската република, Швейцария и др. Печели място в Лондонския симфоничен оркестър. В момента работи в оркестър „Джузепе Верди”, Милано. Свири като гост оркестрант в оркестъра на италианска Швейцария.
 
Кристиано Фризенда ще гостува в София на 14 март за участието си с квартет „Анима” на сцената на Студио 5.
Автор:
Студио 5
Публикация:
05.03.2011 г. 12:17
Посетено:
1847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11750-kontsert-na-strunen-kvartet-anima-i-kristiano-frizenda-violonchelo