Музика

Клавирен концерт на Михал Шимановски

Творби на Падеревски, Лист, Шимановски

Клавирен концерт на Михал Шимановски


◊ СЪБИТИЕТО

Клавирен концерт на Михал Шимановски

23 февруари 2011 г., сряда, 18 ч., Полски институт
Вход с покани, които са на разположение в Полския институт.

В програмата: творби на И. Я. Падеревски, Ф. Лист, К. Шимановски.

Концертът е в рамките на традиционното сътрудничество с Международния клавирен конкурс “Игнаци Падеревски” в Бидгошч.

Полският институт осигурява една от наградите - концерт в  София.
 

◊ ЗА МУЗИКАНТА

Михал Шимановски
(1988) е студент ІV курс на Музикалната академия в Бидгошч в класа на Катажина Попова-Зидрон (изтъкната българска пианистка, живееща в Полша, председател на журито на VІ Международен Шопенов конкурс "Chopin in memoriam", организиран от Полския институт в София и Шопеновото дружество в България през април-май 2010) и ІІ курс диригентско майсторство. Въпреки младостта си е лауреат на много конкурси и фестивали.

Най-важни постижения: отличие (2001) и ІІІ място (2004) от Международния конкурс „Фридерик Шопен” за деца и юноши в Шафарня (Полша); І място на Националния конкурс за млади инструменталисти в Бидгошч (2002); лауреат на VІІ Международен конкурс за млади пианисти "Artur Rubinstein in Memoriam"; лауреат на ХХV Национален фестивал „Седмица на талантите” в Тарнов (2007); ІІ място на Националния конкурс „Фридерик Шопен” във Варшава (2008); лауреат на ІІІ място ex aequo и Награда за най-добър полски изпълнител в VІІІ Международен клавирен конкурс „Игнаци Ян Падеревски” в Бидгошч (2010).

Михал Шимановски е бил стипендиант на Националната банка на Полша, на маршала на Куявско-Поморското воеводство и на Фондация VIVA-MUSICA (2004, 2007). За музикални постижения и успехи в конкурсите е отличен с награда на кмета на Бидгошч и Европейския център на творческата младеж. Михал Шимановски е участвал в майсторски класове, ръководени от изтъкнати пианисти, в т.ч. Бернар Рингайсен, Кшищоф Яблонски, Виктор Мержанов и др. Изнася рецитали в Полша и чужбина.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
19.02.2011 г. 15:25
Посетено:
1568
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11721-klaviren-kontsert-na-mihal-shimanovski