Музика

Калуди Калудов в оперен маратон през тази седмица

Гостуване в Стара Загора и София

Калуди Калудов в оперен маратон през тази седмица
Калуди Калудов и японското сопрано Маки Мори в "Риголето"


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 февруари Калуди Калудов ще се превъплъти в ролята на Дон Хозе от операта „Кармен” на сцената на Старозагорската опера.
Това пък е последната роля, в която Калуди Калудов направи своя блестящ дебют през месец ноември миналата година. С постановката на Пламен Карталов на 5 ноември най-после бе вдигната завесата на ремонтираната сграда на първия извънстоличен театър след 19 години очакване. Калуди Калудов споделя, че някак си в своята активна кариера все е пропускал възможността да направи тази роля. И сега е много благодарен за предоставената му възможност да участва в новата постановка на оперния шедьовър. Щастлив е, че е дебютирал на тази великолепна сцена в постановката на големия български режисьор Пламен Карталов, пред компетентната публика на известния с музикалните си традиции град Стара Загора. В четвъртък старозагорската публика ще се наслади на изпълненията на звезден солистичен състав – Кармен - великолепното мецосопрано Даниела Дякова, Калуди Калудов – Дон Хозе, Ескамилио – Ивайло Джуров, а в ролята на Микаела ще дебютира Русалина Мочукова. Диригент Красимир Къшев.

На 19 и 20 февруари Калуди Калудов ще изпълни ролята на Херцога на Мантуа (”Риголето”), като ще си партнира с талантливата млада звезда на Софийската опера Диана Василева (Джилда), в ролята на Риголето ще видим Александър Крунев, Ангел Христов (Спарафучиле), Румяна Петрова (Мадалена). Участват още Димитър Станчев, Емил Угринов, Пламен Папазиков, Стоил Георгиев, Силвана Пръвчева, Надя Колева, Георги Дуков. В следващия спектакъл – на 20 февруари в ролята на Джилда ще дебютира младата певица Ирина Жекова, а в ролята на Риголето ще видим Бисер Георгиев. И двамата млади изпълнители са участвали в Майсторските класове на Калуди Калудов и той с голямо вълнение застава на една сцена с младите таланти на България. Ще дирижира италианецът Алесандро Санджорджи.


◊ ЗА РОЛЯТА НА КАЛУДИ КАЛУДОВ В "РИГОЛЕТО"

На 19 и 20 февруари световноизвестният оперен певец Калуди Калудов ще гостува в една от коронните си роли – Херцогът на Мантуа в спектаклите на операта „Риголето” на сцената на Софийската опера. Калуди Калудов е назначен за солист на Софийската опера още като студент в Българската държавна консерватория. Първата роля на певеца е на Алфред от операта „Травиата” на Верди, с която дебютира във Варшава, а следващата му голяма роля е на Херцога от операта „Риголето” на сцената на Софийската опера – тогава е само на 25 години. През цялата му достойна певческа кариера, тази роля е една от най-често изпълняваните наред с Алфред, Каварадоси, Дон Карлос, Форесто. Самият той се затруднява да изреди всички оперни сцени по света, на които е гостувал в ролята на Херцога и броя на различните постановки, в които е участвал. Признава, че доста по-късно е осъзнал колко трудна е тази роля и че изисква вокална техника и професионална зрялост.

През 2005 година операта „Риголето” отново оживя на сцената на Софийската опера – новата сценична реализация на “Риголето” събра за първи път в творчески екип изтъкнатите български творци: оперния режисьор Пламен Карталов - познат по целия свят с мащабните си постановки, художниците Елена Иванова и Любомир Йорданов, които са автори на пищните ренесансови костюми и оригиналната сценография. С „Риголето” Софийската опера гостува за трети път и бе бурно аплодирана в Страната на изгряващото слънце.

Калуди Калудов бе избран от Джапан артс да участва в третото турне на Софийската опера в Япония. На родна сцена тенорът заслужено спечели овациите на оперните меломани и музикалната критика, която отбеляза: „Калуди Калудов в ролята на Херцога завладя публиката с гласовата си красота в хитовите арии. С характерната си вокална гъвкавост и естествено сценично поведение той ни припомни най-добрите образци на тази трудна партия. Яркият образ на неговия безгрижен, забавляващ се Херцог бе бурно аплодиран от публиката. Калуди превръща често спектаклите в триумф.”

В Япония вече тенорът имаше свои почитатели, защото през същата година гостува с голям успех в ролята на Форесто от операта „Атила” със състава на Венецианския Театро „Ла Фениче”.
Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
16.02.2011 г. 19:54
Етикети:
Посетено:
1968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11698-kaludi-kaludov-v-operen-maraton-prez-tazi-sedmitsa