Музика

Клавирен концерт на Анжела Тошева

Творби на Ференц Лист в Годината на Лист

Клавирен концерт на Анжела Тошева


◊ СЪБИТИЕТО

Унгарският културен институт Ви кани на клавирен концерт на Анжела Тошева

На 20 януари 2011 (четвъртък) от 18 часа в УКИ (ул. "Аксаков" 16).

По случай Деня на унгарската култура (22 януари)

В програмата: Три концертни етюда: Un sospiro, Горско шумолене, La Leggierezza, Соната си минор.

Тази година се навършват 200 години от рождението на големия унгарски композитор Ференц Лист и по този повод 2011 е обявена за Годината на Лист в Унгария.


◊ ЗА АНЖЕЛА ТОШЕВА

Анжела Тошева е първият лауреат на Клавирния конкурс Лист-Барток (1989).

Многостранната личност на пианистката Анжела Тошева непрекъснато провокира своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения, постоянно разширявайки представата за съвременния свободен пианист – само през 2010 тя инициира и изпълни блестящо българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, а годишнините на Шопен и Шуман отбеляза не само с концертиране, а и като издателка на книгите от Андре Букурещлиев, посветени на двамата пианисти и композитори-романтици. Проектът „Шуман-оракул” на ръководената от нея музикална къща „Ориндж фактори” и композитора Михаил Големинов бе награден на Салона на изкуствата 2010.

Още от времето на своето следване в ДМА „Панчо Владигеров”, когато получава първа награда на първото издание на конкурса „Лист-Барток” в София, Анжела Тошева е убедена привърженичка на унгарската и полската клавирни традиции, и наред с традиционния клавирен репертоар от Лист и Шопен, тя натрупва значителен опит в представянето на унгарските композитори Барток, Куртаг, Лигети и на редица съвременни полски композитори (Шимански, Куленти, Микетин). Концертира ежегодно в Унгария, през 2004 води майсторски клас по пиано в Шиофок и същата година записва диск изцяло с творби от Барток, оценен високо от унгарската и американската официална критика.


◊ ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА НА УНГАРСКАТА КУЛТУРА

Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари. Денят не е избран случайно, това е датата (но през 1823 г.), на която Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския „Химн”. Честванията, свързани с тази годишнина, ни дават основание да обърнем по-голямо внимание на хилядолетните унгарски традиции, както и да представим огромното предметно и духовно богатство на унгарската култура.

На тази дата в цяла Унгария се провеждат културни и просветни прояви. Във връзка с този празник от 1993 г. се връчват и множество награди, свързани с културата и образованието: „Янош Апацаи Чере”, „Терез Брунсвик”, „Матяш Елтеш”, „Шандор Карачони”, „Арпад Киш”, „Ласло Немет”, „Алберт Сент-Дьорди”.

Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
17.01.2011 г. 15:49
Посетено:
2028
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11518-klaviren-kontsert-na-anzhela-tosheva