Музика

Българо-унгарски новогодишен органов концерт Balkan Crossover

Унгарски фолклорни мелодии и традиционни български народни песни

Българо-унгарски новогодишен органов концерт Balkan Crossover


◊ СЪБИТИЕТО

Българо-унгарски новогодишен органов концерт Balkan Crossover

9 януари 2011, неделя, 19 часа
Зала "България" - ул. "Аксаков" 1
Вход свободен!

Във връзка с поемането на председателството на Европейския съюз от Унгария, Унгарското посолство в София, Унгарският културен институт, Дирекция „Култура” на Столична община и Българско музикално сдружение ще подарят на българската общественост един много интересен и вълнуващ международен културен проект, наречен Балкански Кросоувър – Balkan Crossover.

Участниците в този проект са световноизвестният изпълнител на орган Ласло Фашанг, Хор „Големите български гласове” и Балаж „Донго” Соколаи (гайда, кавал, саксофон).

Посланието на концерта е подчинено на концепцията, че най-важното нещо в съвместното правене на музика е разбирането на различните музикални светове и обединението им в една мисъл, една идея, в едно ново и различно звучене.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Ласло Фашанг е завършил Музикалната академия в Будапеща и Консерваторията в Париж. След дългогодишно пребиваване в чужбина, от 2004 г. живее в Унгария. Участва като експерт при изграждането на органа на Националната концертна зала „Бела Барток”, от 2006 г. е художествен ръководител на концертите за орган на Двореца на изкуствата в Будапеща. За да представи възможностите за импровизация на орган, редовно изнася концерти с най-надарените представители на унгарското музикално общество – Беа Пая, Балаж „Донго” Соколаи, Андраш Деш, Крищоф Бачо. Печели награди на редица международни музикални конкурси. Изнася концерти в Европа, Северна Америка, Япония.


Балаж „Донго” Соколаи е изпълнител на народна музика, както и на вдъхновени от народната музика импровизации на гайда, кавал и саксофон. При по-задълбоченото проучване на фолклора на Карпатския басейн се формират собствените му композиции. През 1994 г. е удостоен със званието „Млад майстор на народното изкуство”. В периода 1990-2000 г. е свирил и в редица музикални състави. В периода 1990-2000 г. е свирил и в редица музикални състави: „Кюндю” („Сакрален княз”), „Оркестър „Унгарски гайдари”, „Бекеш Банда” (Оркестър „Бекеш”), „Вашмалом” („Желязна мелница”), „Южноалфьолдски саксофонен оркестър”.


Хорът "Големите български гласове" е създаден от известния български диригент Здравко Михайлов през 1971 г. и носи настоящото си име от 1990. От 1999 г. негов артистичен директор и диригент е Илия Михайлов. Хорът се състои от три самостоятелни певчески формации – Смесен, Женски и Мъжки хорове.
Репертоарът им включва най-популярните и виртуозни обработки на автентичен български фолклор, направени от композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Петър Льондев и др., някои от които са създадени специално за тях. Хорът изпълнява също и източноправославни църковни песнопения и средновековни монодии, оценени високо от световната музикална критика.

За повече от 35 години Големите български гласове са участвали в най-престижните световни музикални фестивали, гастролирали са в Европа, Русия, Северна Америка и Израел, печелили са наградите "Грами’’ и "Златен диск’’ на Френската звукозаписна академия.


• Концертът се осъществява с помощта на: Посолство на Република Унгария в София, Унгарски културен институт, Българско музикално сдружение, Столична община, Дирекция „Култура”, Телеком Бизнес Солюшънс ЕООД, Травел Бизнес Сървисис ЕООД, Реалукс, Рекламна агенция Сириус Дизайн, АСО Сириус ЕООД, Трейдър БГ и списание "Програмата".
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
05.01.2011 г. 10:47
Посетено:
1764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11460-balgaro-ungarski-novogodishen-organov-kontsert-balkan-crossover