Музика

Брамсова вечер в Music Lessons

Сонати за цигулка и пиано

Брамсова вечер в Music Lessons


◊ СЪБИТИЕТО

Пианистката Ружа Семова и цигуларката Теодора Късметска-Сороков живеят във Виена от години. Изключително редките им концерти в България правят тяхната Брамсова вечер в Music Lessons събитие, което не бива да пропускате. Насладете се на музиката на международно успешни български музиканти в камерна и непосредствена атмосфера.

05 януари (сряда), 19:00 ч.
Music Lessons
София, ул. "Котел" 8

Вход: по желание
Резервации на play@musiclessons.bg и 0898788418.


◊ ПРОГРАМАТА
 
Йоханес Брамс (1833-1897)

. Соната за цигулка и пиано № 1 в сол мажор, оп. 78

. Соната за цигулка и пиано № 3 в ре минор, оп. 108


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Ружа Семова завършва образованието си в Националната музикална академия в София, в класа на професор Антон Диков с отличие през 2000 г. През 2007 г. завършва с отличие и Виенския музикален университет, в класа на професор Щефан Владар, и получава магистърска степен. Ружа Семова е свирила с повечето български симфонични оркестри и е правила записи за Българска национална телевизия, Българско национално радио, както и за радио „Класик ФМ”. Професионалната ù дейност извън рамките на България включва концерти в Австрия, Германия, Франция, Чехия, Словакия и Израел. Често е била канена и е участвала и в интернационални фестивали, като „Фредерик Шопен” в Париж, Варненско лято, "Недялка Симеонова", Аполония и клавирния фестивал в Рур, Германия. Понастоящем Ружа Семова живее със семейството си във Виена и преподава във Виенския музикален университет.

Само шестнадесетгодишна, Теодора Късметска-Сороков е приета във Виенския университет по музика, където следва при известните австрийски цигулари, професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. През 2002 г. завършва с отличие и продължава професионалното си усъвършенстване в Есен (Германия) при изтъкнатия  български цигулар проф. Минчо Минчев. През 2004 се дипломира с отличие и веднага е приета на работа в Симфоничния оркестър на Нюрнберг. Теодора Сороков е стипендиант на Фондация Токио и Виенския университет по музика. Като студентка, Теодора Късметска-Сороков става концертмайстор на Виенския младежки оркестър, с който концертира в най-реномираните зали на Европа. Участва като солистка в тържествени концерти, организирани от австрийското правителство във Виена, в Люксембург и в концерти под патронажа на Сър Йехуди Менухин. Активно се проявява и като изпълнител с различни камерни формации. В последните години участва редовно с „Ансамбъл Концертанте“ в известния Международен музикален фестивал „Графенег“ - Австрия.

Автор:
Music Lessons
Публикация:
02.01.2011 г. 22:47
Етикети:
Посетено:
1745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11452-bramsova-vecher-v-music-lessons