Музика

Концерти за Рождество Христово в затворите в Пазарджик и София

Концерти на формация "Юлангело"

◊ СЪБИТИЕТО

Министерство на правосъдието и формация
"Юлангело" за втора година организират концерти за Рождество Христово в затворите в страната, като част от социалната и образователна програма на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" към министерството.

На 21 декември 2010 г. от 15.00 ч. "Юлангело" ще пеят в залата на Пазарджишкия затвор, а на 23.12.2010 г. от 14.30 ч. в параклиса „Света Анастасия” на Централен софийски затвор.

За лишените от свобода музикантите ще изпълнят едни от най-хубавите църковни песнопения, посветени на Рождество Христово и Богородица, както и възрожденски песни, редувани с рецитации и коледарски напеви. Изпълненията им ще бъдат обогатени със звук от кадилница и камбани.

Чрез красотата на старинната българска музика музикантите от
"Юлангело" се стремят да предадат на лишените от свобода своето убеждение, че освен изтърпяване на наказанието е нужно истинско покаяние и смирение, за да се превърне затворът от крайна точка на един житейски път, изпълнен с погрешни решения, в ново начало, водещо към помирение с Бога и човеците, за да се изпълни реченото от ангелското войнство на Рождество Христово: ”Слава на Бога във висините и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лк. 2-14).
                
На концертите ще присъстват официални лица от Министерство на правосъдието.


◊ ЗА ФОРМАЦИЯ
ЮЛАНГЕЛО

Формация
"Юлангело" е създадена от трима бивши ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Това са Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия, едно от лицата на БНТ – водещ на "Денят започва" и на предаването "Библиотеката"; и актьорът от Театъра на българската армия и режисьор Георги Къркеланов, познат още от спектакъла "Охранители". От 1999 г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България, и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в "Юлангело" участват Димитрий Гамбурцев - тенор, Кристиан Гайдаров – тенор, Пламен Папазиков – тенор, Петър Петров – бас, Кирил Петров – перкусии, Костадин Генчев - кавал, Стоян Павлов – тъпан.
Автор:
Ивона Христова
Публикация:
20.12.2010 г. 13:26
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11430-kontserti-za-rozhdestvo-hristovo-v-zatvorite-v-pazardzhik-i-sofiya