Музика

Коледен концерт с барокова музика в Католическата катедрала

Пети концерт от Музика на сферите „Musica Ecclesiastica Cubicularis & theatralis”

Коледен концерт с барокова музика в Католическата катедрала


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение “Светъл ден” има удоволствието да Ви покани на два коледни концерта с барокова музика с участие на утвърдилия се в Европа и у нас консорт за старинна музика "Concerto Antico".

19 декември (неделя) 2010, 19 часа,
Католическа катедрала „Св. Йосиф”, ул. “Княз Борис I” 146

Коледен концерт
 
В петия концерт от Музика на сферите „Musica Ecclesiastica Cubicularis & theatralis” ще прозвучат представителни речитативи и арии от барокови опери и оратории, които демонстрират богатите изразни средства на музикалната реторика, способността чрез музика да се изяви в пълнота афекта (състоянието на героя) и да се доведе слушателя-зрител до съпреживяна хармония.

Музиката на Хендел (части от ораториите „Messiah”, „La Resurrezione”, оперите „Риналдо”, „Аталанта”, „Сципионе” „Ацис, Галатея и Полифем”) и Вивалди (сакрални мотети) ще ни въведе в радостта на светлия празник Рождество Христово.

Диригент: Илия Михайлов

Алена Данчева (Италия) – сопрано, Жанета Стегарева – сопрано, Алек Аведисян – баритон
Янко Маринов – чембало, Явор Генов - лютня, Милена Вълева и Ивайло Данаилов – цигулки, Симеон Спасов и Александра Иванова – обой, Катя Вълева – виола, Вежен Резашки – фагот, Ян Дунев – тромпет

Вход свободен

• По традиция след концерта ще се събират дарения, които ще бъдат използвани за образованието на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи, "П. Р. Славейков", както и за поддръжка на музикалните инструменти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТ "МУЗИКА НА СФЕРИТЕ"

Проект „Музика на сферите – музика на хилядолетията и съвремието”

Погледнем ли обобщено хода на музиката, забелязваме как една обхватна идея обединява различията, наблюдавани в наслоените културни пластове. Тази представа полага основите, реда и законите на музиката в линия, която, поглеждайки от човешка позиция, е отправена към божественото, с устрем към все по-високото, а обърната в огледален план, разпростира към земното и тварното хармонията и светлината на сферите, на небесното, на Логоса. Преминавайки през различни модификации за две хилядолетия – от питагорейското учение, през musica theoretica & practica на Средновековието, обогатена с учението за реторичните фигури и разработена в психологическа насока, тази универсална идея не загубва своята жизненост в съвремеността. Не случайно в космоса като послание изпратихме музика чрез космически апарат.

Проектът има за цел да демонстрира на практика как идеята за хармония чрез музика между космическото и човешкото начало, между всеобщото и личното, и днес е жива.

В цикъл от седем концерта (олицетворяващи сферите) ще бъдат представени непознати за българската публика автори, стилове и редица неизпълнявани досега произведения – премиери за страната, някои от които ще бъдат изпълнени по оригинални ръкописи.

На преден план ще стои търсенето на личностните ценности в тази музика, а не самоцелното й „архивно изпълнение”. Сдружение „Светъл ден” си поставя амбициозната цел да представи в концертите едни от най-добрите достижения на изпълнителското изкуство за стилно изпълнение на старинна и по-нова музика.

Шест от концертите (броят на дните на Сътворението) ще се състоят в Католическата катедрала „Св. Йосиф” в София, която в последните години добива все по голямо значение в музикалния живот на столицата ни. Всеки един от концертите ще представя обособена тема и музика от различна епоха и тип – преминавайки през инструментална и вокална, средновековна, барокова и съвременна, рационална и романтична, Западноеевропейска и Българска.

В проекта ще се търси различен подход за приобщаване на публиката, което да бъде възможен пример за изход от кризиса в посещаемостта на концертите с класическа музика в страната ни.

За първи път в страната ще бъде осъществено мултимедийно представяне на музиката – паралелно с прозвучаване на музиката се предвижда нейното проектиране пред публиката и проследяване на звучащите пасажи по оригиналните нотни партитури.

На изпълнителите от проекта е предоставена предизвикателната задача да доведат до съзнанието на слушателя, на съпричастната публика, цялото знание за връзката на музиката с реториката и математиката и да изградят стремеж за рафиниран вкус и интерес към старинните инструменти. Така ще се подкрепи и разбирането за историческия ход на музиката като шествие на човешката мисъл през вековете, където лежи и мостът, свързващ музиката на хилядолетията и съвремието.


. Проектът е по инициатива на Сдружение „Светъл ден” и Янко Маринов, и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община. Партньори на събитията са: Католическа енория „Св. Йосиф”, Национален дворец на културата и Сдружение „Асоциация Апси България”.

Автор: Янко Маринов
18.12.2010 г. 18:35
Посетено: 1978
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11418-koleden-kontsert-s-barokova-muzika-v-katolicheskata-katedrala