Музика

МОЛ-ът – съвременната катедрала?

100 хористи огласят с коледни песни комплекс „Галерия”

МОЛ-ът – съвременната катедрала?


◊ СЪБИТИЕТО

Катедрални звуци в търговски комплекс ще прозвучат за първи път в Пловдив. 100 школувани гласа ще огласят атриума на МОЛ „Галерия Пловдив” на 18 декември, събота, от 18 часа.

Коледният концерт на смесения хор „Св. София” с диригент академик Валентин Бобевски и Певческо дружество „Ангел Букорещлиев” с диригент Дорис Хофман ще извести наближаването на най-красивите и светли семейни празници.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на града, желаещи да чуят популярни хорови композиции и букет от коледни песни.


◊ ИДЕЯТА

Оригинална е идеята на управата на МОЛ „Галерия Пловдив” и „Сиенит холдинг” в атриума на комплекса да звучат под съпровод на роял два от най-популярните български певчески състава. Нестандартната, но стилна инициатива е породена от факта, че съоръжението притежава сериозна височина, в която красиво ще се разпръскват хоровите гласове.

Освен за празничното настроение на пловдивчани на 18 декември екипът на МОЛ „Галерия Пловдив” и „Сиенит Холдинг” е помислил и за децата, лишени от родителски грижи. 55 възпитаници на домовете „Рада Киркович” и „Олга Скобелева” ще бъдат посрещнати с вкусни лакомства и ще прекарат весели мигове на единствената в Пловдив ледена пързалка и стената за катерене.

По време на Коледния хоров концерт МОЛ „Галерия Пловдив” стартира благотворителна кампания за набиране на средства за поставяне на парапети в Дом „Олга Скобелева”, в който се отглеждат малчугани със специфични нужди - болни от детска церебрална парализа и други двигателни затруднения. Поставянето на специални парапети на стълбището от 1-ия до 3-ия етаж на сградата на дома ще помогнат на трудно предвижващите се да имат достъп до всички зали за занимания. Дарител може да стане всеки човек, който закупи от играчките, с които са украсени 2-те големи елхи в атриумите на МОЛ „Галерия Пловдив”. Така отново се случва популярната напоследък комбинация 3 в 1: слушаме ангелски песнопения, купуваме и едновременно с това даряваме - всичко на едно място – в МОЛ „Галерия Пловдив”.

Съграждани и гости на Пловдив, заповядайте да отворим душите и сърцата си за коледния дух с изящните, чувствени гласове на 100-те хористи, отправят покана от МОЛ „Галерия Пловдив” и „Сиенит холдинг”!


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Смесен хор „Св. София” е дирижиран от вълшебната палка на академик Валентин Бобевски. Той е дългогодишен ръководител на световно известния мъжки хор „Гусла”, хор „Света София” и вокален ансамбъл „България”, с които е спечелил множество престижни награди от авторитетни международни конкурси. Академик Бобевски е председател на Българския хоров съюз, член е на Експертния съвет за музика и танци към Министерството и е член на Българската академия на науките и изкуствата. На рояла Ваня Грива.

Певческо дружество „Ангел Букорещлиев” има над 100-годишна история. Под ръководството на нежния тайфун с диригентска палка в ръка Дорис Хофман съставът отново придоби имиджа на своите предшественици, които преди век са разнасяли хоровата слава на Пловдив. Пеят изящно красиво, изпълненията им вълнуват, казват критиците. На рояла Татеос Санджикян.

Автор: Катя Стайкова
16.12.2010 г. 17:16
Посетено: 1401
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11410-mol-at-savremennata-katedrala