Музика

Ренесансът пристига във Варна с песни, танци и Шекспир

Виола да гамба, ренесансова флейта и клавесин звучат в Градската художествена галерия

Ренесансът пристига във Варна с песни, танци и Шекспир


◊ СЪБИТИЕТО

Музикални творби от разцвета на Ренесансовата епоха ще бъдат представени предколедно във Варна.


Времето на великите поети Ян Кохановски и
Уилям Шекспир ще бъде пресъздадено от ансамбъла за стара музика „Музика антика – София”, сопраното Росица Панайотова и актьора Георги Грозев.

В програмата са включени произведения от видния немски органист Михаел Преториус, композиторите Вайселиус, Терци, Чилезоти, княз Кристиан Саски, Андреа Фалкониери. Ще прозвучат и арии от приказните опери на Хенри Пърсел „Крал Артур” и „Дидона и Еней”.

В спектакъла, наречен „Размисли и веселие” зрителите ще чуят и
сонетите на Шекспир, както и творби на най-значимия полски поет от това време Ян Кохановски. За да се насладят слушателите на красотата на старата музика в нейния най-автентичен вид, ще прозвучат оригинални инструменти - виола да гамба, ренесансова флейта, клавесин.

Концертът ще се проведе в Градската художествена галерия на 14.12.2010 г. с начало в 19 ч.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Ансамбъл „Музика антика – София” е с ръководител Христо Маринов – ренесансова и барокова флейта.  Другите членове са Вяра Грънчарова – виола да гамба, и Борис Павлов – китара. В програмата ще се включи и диригентът Йосиф Герджиков – клавесин.

Репертоарът на групата обхваща разнообразна програма с танцувална и камерна музика от епохата на Ренесанса, ранния и среден Барок и ренесансова поезия. Разноцветната музикална мозайка включва различни европейски, национални и регионални стилови очертания от Италия, Германия, Ирландия, Англия, Полша, Франция от края на XV до началото на XVIII век.

. Проявата се организира от Фондация „Откритие”.

Автор:
Мария Донева-Цветкова, "Примо Партнерс Комюникейшънс"
Публикация:
09.12.2010 г. 23:54
Посетено:
3841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11358-renesansat-pristiga-vav-varna-s-pesni-tantsi-i-shekspir