Музика

Госпъл концерт във Варна

Проектът е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019

Госпъл концерт във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Госпъл концерт, изпълнен от варненски музиканти, ще се състои в Евангелска методистка църква (до Градска художествена галерия „Борис Георгиев”) на 5 декември 2010 г. (неделя) от 18:30 ч.

Вход свободен.

Концертът е организиран със съдействието на Община Варна и Евангелска методистка църква – Варна. Този проект е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Госпъл проектът е идея на Страцимир Павлов, който е живял дълги години в САЩ и по време на престоя си там работи като диригент и музикант в три Госпъл хора. Оттам е и неговата дълбока любов към тази изключителна музика. След завръщането си в България през 2008 г. в родния си град Варна една от мечтите му е да реализира такъв проект за варненската публика. „Gospel Choral” стартира през януари 2010 г. с трима певци – Лилия Стоянова, Антоанела Петрова и Нейчо Петров-Реджи. В тази формация участват и на фестивала „Август в изкуството” същото лято, но този път те ще изненадат публиката със седем гласа и инструментален квартет. Проектът вече звучи завършено с пълния емоционален спектър на госпъл музиката. Хор: Христина Жекова – сопрано, Славина Калканджиева – сопрано, Лилия Стоянова – сопрано, Марина Павлова – алто, Антоанела Петрова – алто, Нейчо Петров-Реджи – тенор и Ивайло Донев – тенор. Инструментален квартет: Страцимир Павлов – пиано, Валери Ценков – барабани, Маркар Мардиросян – бас китара, Пресияна Маркова – саксофон/ флейта.

Госпъл музиката е един от най-вълнуващите съвременни музикални стилове. Корените му са в далечните африкански песнопения, които робите са занесли със себе си в „Новият свят”. Там, смесвайки се с християнската музика и някои индиански съзвучия, дава началото на редица стилове като диксиленд, спиричуъл, джаз, соул, фънк и поп. През първите десетилетия на 20-ти век, афро-американски хорови ансамбли посещават Париж на концертно турне. Там по това време свирят и творят композитори от френския импресионизъм – Дебюси, Равел, Сати. Впечатлението, което тяхната музика оставя върху госпъл музикантите, е единствено равно на впечатлението, което те самите оставят върху тези знаменити композитори. Оттогава навлиза, както „черната” музика в класиката, така и класиката в госпъла. Целта на този Госпъл концерт е да популяризира тази духовна музика сред варненци, чрез един вълнуващ музикален спектакъл.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Биографии на участниците в хора:

Христина Жекова е родена на 31.03.1993 г. Занимава се с музика от 11 години. Пяла е в много хорове и вокални групи. Осми и девети клас е възпитаничка на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства – Варна с профил народно пеене, а след това започва да се занимава професионално с поп и джаз пеене при вокалния педагог Мила Маврова. Сега учи в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Поп и джаз пеене” и пиано. Явявала се е на няколко конкурса и фестивала, сред които са „Море и спомени” (Отличие за високи художествени успехи), „Морско конче” (трето място), „Морски звездички” (трето място и награда на детското жури), „Тракийска лира” (първо място), „Звездици за Лора”, „Music Wave” (Музикална вълна, първо място). Наскоро е избрана сред 10-те добри певци в България за фестивала „Златният Арлекин”.

Славина Калканджиева е родена в гр. Варна на 28.04.1994 г. Ученичка е в Национално училище по изкуствата „Добри Христов”, гр. Варна – специалност „Поп и джаз пеене” с преподавател Теодора Сотирова. От малка свири на ударни инструменти и пиано и пее във детските формации на Общински детски комплекс, гр. Варна. Солистка е на ВА „Звездни струни” и заедно с тях и помощта на г-жа Сотирова постига най-големите си успехи – специална награда на кмета на гр. Варна, участие в концерт „Новите гласове на българската поп, рок и джаз музика” с Биг бенда на БНР, Общински отличия, носител на Гран При и първи награди от национални и международни конкурси.

Лилия Стоянова завършва Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна със специалност "Обой". Сега е първа година в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Поп и джаз пеене”. През 2010 г. печели награди от националния конкурс „Music Wave” – Варна (1-ва награда) и националния конкурс за поп и джаз изпълнители „Съзвездие” в Шумен. През 2009 г. взема наградата на Община Шумен с първо място в конкурса „Радост на брега”. Участва в концерта по случай 50-годишнината на Биг бенда на Националното радио, като беквокал на Стефка Оникян.

Марина Павлова
е пяла 5 години в хора на варненските девойки с ръководител Захарина Милкова. Завършила е извънреден клас на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” в класа на г-жа Коровешова по оперно пеене. След завършването си има множество участия в различни клубове във Варна и страната.

Антоанела Петрова
е родена на 07.09.1982 г. в Добрич. На 10 години започва да свири на флейта и участва в различни музикални конкурси, оперети и фестивали. През 2001 г. завършва езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич, а след това се дипломира в Икономически университет, Варна, специалност „Икономика на строителството”. През 2005 г. заедно с брат си Нейчо Петров–Реджи са поканени от Валентин Вучков, мениджър на Joker's Club (Варна), като пеещи сервитьори. Днес, Антоанела участва в проектите „Go+Spell”, „Out of the box” и „Moods”.

Нейчо Петров
(с псевдоним Reggie) е роден на 28.07.1986 г. в Добрич. На 9 години започва да свири на акордеон. Завършва езикова гимназия в Добрич, а след това следва в Икономически университет, Варна. През 2009 г. се дипломира по специалността „Икономика на недвижимата собственост”. По-късно става музикален мениджър в клуб „Blaze”, Варна, участва активно в множество музикални проекти: „Страци и приятели”, „REJOIN”, „Out-Of-The-Box” и „GO+SPELL” (госпъл), продължава да се изявява в Jokers Club, но вече само като певец. Работи с много от изявените варненски музиканти.

Ивайло Донев
е роден на 21.04.1985 г. Добре познат на българската публика от първия и втория сезон на телевизионния формат „Music Idol”, където се представи повече от добре. Сериозната му музикално-педагогическа школа, през която е минал, се показа в реалити формата. Той е вокал на групата „Digital Bulgar”.

Страцимир Павлов – пиано – е роден на 14.02.1976 г. в град Варна. През 1995 г. се дипломира от Национално училище по изкуства „Добри Христов” – Варна. Паралелно с основния си инструмент кларинет, завършва класа по композиция и оркестрово дирижиране на маестро Милко Коларов. Негови произведения са изпълнявани от български солисти, както и от „Камерен оркестър” под диригентството на маестро Йордан Дафов. Награждаван е от Съюза на българските композитори за „Най-талантлив млад автор”. От 1996 г. живее и работи в САЩ. Там получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол – Ню Йорк, Сиатъл – Вашингтон, Лос Анжелис – Калифорния и др. През 2007 г. съвместно с г-жа Анн Котард създава първото частно музикално училище в Литъл Рок за оперно и сценично майсторство. През същата година е и премиерата на последната му творба, която е композирал за американска публика. През 2008 г. се връща в България и за краткото време до момента натрупва в биографията си още много активи. Страцимир Павлов свири в множество групи, създава собствени музикални проекти, аранжира първия самостоятелен концерт на Орлин Павлов, става преподавател в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и т.н.  

Валери Ценков – барабани – е роден на 03.09.1973 г. във Варна. Завършва Национално училище по изкуства „Добри Христов” – Варна с ударни инструменти. Минава 2-годишно обучение в джаз академията в Грац, Австрия, след което продължава образованието си в Бостън, САЩ – в частната школа на Гери Чейфи. Последният е преподавател на барабанистите Стив Смит, Вини Колаюта и други известни барабанисти от този ранг. През 1995 г. Валери е приет с пълна стипендия в най-престижния музикален университет в света „Berklee College of Music”, Бостън, Масачузетс. Взима четиригодишната програма само за две години и половина. По време на следването си свири с много известни музиканти, като китаристите Мик Гудриг и Джон Аберкромби, тромбониста Хал Крук и други. През 1998 г. се завръща в България, където започва да свири с почти всички български звезди, като: Графа, Мария Илиева, Белослава, група ТЕ, група P.I.F. и т.н. Две години по-късно създава своя група – „Каффе” – заедно със своя съученик и приятел Венцеслав Марков. Групата печели множество награди и популярност в България и чужбина. През 2003 г. издават единствения си албум „Alone”, с който печелят две години по-късно наградата „Албум на годината” на годишните музикални награди на телевизия ММ. Други награди, които са печелели през годините, са: трето място на „Златния елен”, 2003 г. в град Брашов, Румъния; награда за група на „Мело ТВ мания” през 2004 г. Пикът на популярността на групата идва с победата й на първия конкурс за българска песен на „Евровизия“ през 2005 г. През 2003 г. БГ радио му присъжда наградата „Барабанист на годината”. През 2008 г. се връща след дълги години отново в родния си град, където се установява за постоянно. Създава с Таня Неделева PR агенция Cultmaker, чийто процент на организираните културни събития, включени в портфолиото й, нараства с времето. Постепенно се отделя от изцяло музикалната си кариера, но не докрай. Той участва и в няколко музикални проекта „La Migra”, „Full Moon” и др., които не прекъсват неговата кариера като действащ музикант. От тази година преподава в Национално училище по изкуства „Добри Христов” – Варна на ученици в началните класове.

Автор:
Таня Неделева
Публикация:
02.12.2010 г. 22:30
Етикети:
Посетено:
2130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11302-gospal-kontsert-vav-varna