Музика

Акцентите на XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010

С „Бохеми” Държавна опера Варна отбелязва 90-годишния юбилей на сценографа Ангел Атанасов

◊ АКЦЕНТИТЕ

Четири основни акцента в XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010, открои на първата фестивална пресконференция артистичният директор на Държавна опера Варна, Даниела Димова. Музиката на Йохан Щраус очертава фестивалната рамка от балетната постановка “Щраусиана” (1 декември) до Рождественския концерт (23 декември), в който заедно с творби от великия австрийски композитор ще звучат и произведения на Дворжак, Брамс и Чайковски. Вторият акцент е посветен на децата, за които са предвидени мюзикълът „Мама Миа” (13 декември) и музикалната приказка „Коледна песен” (17 и 21 декември).

Специално място в програмата заемат имената на диригентите Франческо Ланзилота от Италия - от тази година постоянен гост-диригент, Маркус Хубер от Германия - сред десетицата на най-добрите диригенти в света, Иван Кръстев, Деян Павлов и разбира се, Борислав Иванов – главен диригент на Държавна опера Варна. Франческо Ланзилота ще дирижира оперните спектакли „Селска чест” и „Палячо” с Георгиос Филаделфевс от Гърция в ролите на Туриду и Палячо (8 декември) и „Сватбата на Фигаро”, постановка на Павел Герджиков, с Евгений Станимиров в ролята на Фигаро (10 декември). На Маркус Хубер е поверен подборът за оперетната гала с гостите от Държавния музикален театър Марио Николов и Валентина Корчакова, както и със солистите, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Варна (20 декември) - очаква се това да бъде едно от най-посетените фестивални събития. Иван Кръстев ще бъде на диригентския пулт за „Царицата на чардаша” (6 декември), Деян Павлов ще закрие фестивала с празничния Рождественски концерт (23 декември). Под диригентската палка на Борислав Иванов ще видим оперите „Риголето” – дебют на Пламен Димитров в главната роля (15 декември), и „Бохеми” (3 декември) - режисьор и на двата спектакъла е Кузман Попов.

Скъп гост на представлението на „Бохеми” ще бъде известният художник Ангел Атанасов, част от артистичната бохема на Варна, сценограф във Варненската опера повече от 30 години, удостоен със златен орден “Кирил и Методий”, награда „Варна” за сценографията на “Трубадур”, Сребърен почетен знак “Варна” за цялостно творчество и други отличия. Точно на 3 декември Ангел Атанасов навършва 90 години. С този жест в рамките на XI Коледен музикален фестивал целият екип на операта би искал да поздрави художника за неговия достолепен 90-годишен юбилей, да му благодари за годините, в които посвещава времето и таланта си на оперното изкуство и да му пожелае здраве и вдъхновение за още много години напред!

Паметта за миналото, приемствеността и разбирането за изкуството като сбор от таланта и постиженията на всички поколения творци оформят последния акцент в XI Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна. Затова всички артисти, с които екипът на операта, по една или друга причина, се е разделил през 2010 г., ще бъдат поканени на сцената на Рождественския концерт (20 декември), за да получат от своята публика аплодисментите, които им се полагат. И тъй като изкуството съществува единствено в срещата между артисти и публика, в края на оперетната гала (20 декември) Държавна опера Варна за пръв път ще удостои с почетни грамоти институции и личности, подкрепили творческата дейност на операта през т.г., в няколко категории: Личности за операта, Бизнесът за операта, Партньори на операта, Медии за операта, като последната категория има две подкатегории – за медийна институция и за журналист.

Автор: Виолета Тончева
01.12.2010 г. 17:45
Посетено: 1142
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11288-aktsentite-na-xi-koleden-muzikalen-festival-varna-2010