Музика

Носителката на Кристална лира 2010 Станислава Иванова пее във Варна

Сопраното ще изпълни ролята на Виолета Валери във Вердиевата „Травиата”

Носителката на Кристална лира 2010 Станислава Иванова пее във Варна


СЪБИТИЕТО

На 22 ноември от 18.00 ч., под диригентството на Борислав Иванов, ще се вдигне завесата за една от най-известните и обичани опери в цял свят – “Травиата”.

Най-популярната Вердиева творба, която се играе във всички театри по света, близо 160 години след създаването си, е включена и в основния репертоар на Варненската опера. В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери този път ще се превъплъти младото сопрано Станислава Иванова, която неотдавна, в началото на този месец, на 1 ноември, получи най-престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци Кристална лира 2010 за млад изпълнител. Само дни след удостояването й с високата награда, Станислава Иванова прие поканата да изпълни ролята на Виолета Валери именно на сцената на Варненската опера. Нейни партньори ще бъдат Арсений Арсов (Алфред), Свилен Николов (Жермон) и др.


◊ СОЛИСТКАТА

Сопраното Станислава Иванова, родена през 1984 г. в Бургас, завършва СМУ в родния си град със специалностите флейта и класическо пеене, както и оперно пеене при професор Илка Попова в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София.

Разнообразният й репертоар включва роли като: Адина от “Любовен елексир”, Виолета от “Травиата”, Розина от “Севилският бръснар”, Олимпия от ”Хофманови разкази”, Джилда от “Риголето”, Лучия от “Лучия ди Ламермур”, Лакме от едноименната опера на Лео Делиб и много други, повечето от които изпълнява както на сцената на Софийска национална опера, така и на международните сцени. През 2009 г. се представя с голям успех на фестивала “La Folle Journee de Kanazawa” в Япония и получава покана за участие в следващите фестивали.

Носител е на специалната награда за българска песен на конкурса на името на голямата българска певица Гена Димитрова, а също така е и стипендиант на фондация “Yamaha”, която за първи се присъжда на певци. Известният български пианист и композитор проф. Йовчо Крушев пише песни специално за нея. Работи с италианския режисьор Стефано Пода и известни диригенти от Япония, Испания, Австрия. Успешно дебютира в ролята на Лакме в постановката на едноименната опера на професор Пламен Карталов и диригента Григор Паликаров в Парка на Военната академия през септември тази година, като е поканена през ноември да участва отново в същата постановка, вече на сцената на Националната опера. Там тя е ангажирана и за ролите на Розина от “Севилският бръснар”, Олимпия от ”Хофманови разкази”, Царица на нощта от “Вълшебната флейта” и др.

Станислава Иванова е сред най-изявените български изпълнители от най-младото поколение. Въпреки младостта си, тя вече има богат опит и е предпочитана певица от много български диригенти и композитори.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.11.2010 г. 18:29
Посетено:
2913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11181-nositelkata-na-kristalna-lira-2010-stanislava-ivanova-pee-vav-varna