Музика

Майсторски клас по пиано на Людмил Ангелов в Нов български университет

Част от честванията по случай 200 години от рождението на Фредерик Шопен

Майсторски клас по пиано на Людмил Ангелов в Нов български университет


◊ СЪБИТИЕТО

Людмил Ангелов прави майсторски клас по пиано в Нов български университет

Най-добрият изпълнител от майсторския клас ще получи възможност да участва в Международния музикален фестивал в Толедо


Майсторският клас по пиано на Людмил Ангелов, който тази година ще се проведе за първи път в Нов български университет, ще бъде част от честванията по случай 200 години от рождението на Фредерик Шопен.

Кандидатите за участие в майсторския клас могат да подават документи до 1 декември 2010 г. Прослушването им ще се проведе на 10 декември 2010 г., а обучението в майсторски клас ще продължи от 11 до 20 декември 2010 г. Най-добрите от учениците на големия български пианист Людмил Ангелов ще се представят с концерт на 22 декември 2010 г. в зала „България”.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

В майсторския клас на Людмил Ангелов имат право на участие изпълнители от 16 до 30-годишна възраст с музикално образование или особени творчески постижения.

За конкурсното прослушване кандидатите подготвят по свой избор: един от следните Етюди от Шопен - от опус 10: № 1, 2, 4, 5, 7, 8, 10, 12, от опус 25: № 1, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, или едно от Ноктюрните на Шопен. Допуснатите кандидати трябва да имат подготвена поне още една значителна пиеса от Шопен: Балада, Скерцо, Полонеза, Соната, Фантазия оп. 49, и т.н. извън репертоара от Шопен, кандидатите могат да подготвят и една пиеса от различен композитор. Тази пиеса ще бъде обект на работа с преподавателя след приключване на работата над произведенията от Шопен.

Освен участие в заключителния концерт на майсторския клас, определен участник, показал изключително майсторство по време на класа ще получи възможност за представяне на концерт в рамките на международния музикален фестивал в Толедо, Испания. Майсторският клас е открит за публика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

Людмил Ангелов е ученик на Виктория Спасова, Людмила Стоянова и на феноменалния пианист и педагог Константин Станкович. Носител е на многобройни награди, сред които “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Людмил Ангелов е носител и на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Росен Миланов, Найден Тодоров и др.

Сред най-новите изяви на Людмил Ангелов са шестте концерта в цикъла “Людмил Ангелов свири Шопен“, преминал с голям успех в зала "България", като всеки от концертите преминава при преизпълнени зали и правостояща публика. В програмата на цикъла от концерти са включени всички произведения на Шопен, издадени приживе, около 2000 страници нотен материал изсвирен наизуст от виртуозния музикант. Всички концерти от цикъла са заснети от ТV1 и записани от екип на БНР, а Полският и Френският културен центът издават съвместно с Кантус Фирмус, продуцент на цикъла концерти, юбилеен диск с името “Людмил Ангелов свири Шопен“. Цикълът е посветен на 200 годишнината от рождението на Шопен.

Същият цикъл, посветен на творчеството на Шопен, Людмил Ангелов изнася и в Театро Маестранца в Севиля, както и цикъл от 4 концерта на Международния фестивал в Сантандер, Испания, считан за един от най-престижните форуми на класическа музика в Испания. Отделни концерти от цикъла са изнесени и във Франция, Белгия, Италия, Гърция, Словения, Сърбия, САЩ и Южна Корея, пред препълнени зали и голям успех.

През април 2010 Людмил Ангелов е член на журито в предварителния кръг на Международния конкурс “Ф. Шопен“ във Варшава. Това, което предстои най-скоро в програмата му, е запис на нов диск с Шопенови произведения за фирмата "Гега Ню" в София.

Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.


• Записването за майсторския клас по пиано на Людмил Ангелов ще продължи до 1 декември 2010 и може да бъде направено през уебсайта на НБУ – www.nbu.bg, през сайта на Людмил Ангелов - www.ludmilangelov.com, както и на телефони 02/8110125, 02/8110107.

Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
17.11.2010 г. 17:07
Посетено:
2905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11179-maystorski-klas-po-piano-na-lyudmil-angelov-v-nov-balgarski-universitet