Музика

Глобална музика и джаз импровизации

Latin Jazz и Reggae Night

Глобална музика и джаз импровизации


◊ ДВЕ СЪБИТИЯ

Глобална музика и джаз импровизации

И двете партита са на 18 ноември (четвъртък):

Latin Jazz n' Jam ft. Наско Бъзи (саксофон) - част от серията Memento Global Vision Thursdays в бар Мементо

Latin Jazz n’ Jam с Наско Бъзи (саксофон) е поредното събитие от серията Memento Global Vision Thursdays, което експериментира с комбинацията от диджейски бийтове и свободни джаз импровизации.

Очаквайте вечер с отгласи от любими латин джаз класики, подбрани от латиноспециалиста Мишо “bailando pegaito” Димов (от Salsa Doctors DJ Circle) и изненадващи фигури на саксофон от фантастичния Наско Бъзи (Атанас Хаджийски). Какво повече трябва за една чудесна атмосфера в един стилен бар в четвъртък вечер? А, да – специална визия и ароматни вина!

Начало: 20:30, Вход Свободен


Другото събитие е от света на регето:

• "The Cool Ruler" - Reggae Night
dedicated to the loving memory of Gregory Isaacs
в клуб Туинс (НДК).

На 18 ноември (четвъртък) Zionlionz Soundsystem призовават реге братството да се събере в клуб Туинс, за да почете подобаващо (с музика и танцуване) паметта на един от най-обичаните изпълнители в историята на реге музиката – Грегъри Айсакс. На 25 октомври 2010 "The Cool Ruler" напусна завинаги земната си форма, като остави след себе си огромно творчество (близо 70 оригинални албума) и много признателност в сърцата на растаманите (и меломаните) по целия свят.

Музикалната кариера на Грегъри Айсакс се простира в цели 4 десетилетия, като е белязана с многобройни възходи и падения. Едно обаче остава постоянно през годините – искреността, с която той успяваше да предаде в песните си своята ранимост, доброта и в крайна сметка сила и спокойствие пред лицето на злото. Това умение го направи близък на всички чувствителни хора по света и особено на жените, които винаги високо са оценявали елегантния тъмнокож джентълмен, който така хубаво пее за неща, които понякога само те знаят и чувстват. 

Gregory Anthony Isaacs е роден в Кингстън, Ямайка, на 15 юли 1951 г., и е израснал в беден квартал, наречен Denham Town. Окуражен от своите колеги в училище и учителя си, той се записва в конкурси за млади таланти и скоро се включва в музикалната индустрия, като първата му записана песен (собствено производство) е през 1968 г. в дует с Уинстън Синклер с име "Another Heartache".

Грегъри Айсакс е съосновател на лейбъла "African Museum", през който издава голяма част от чудесната си продукция, за финансирането на която той прави и много записи за други нашумели в Ямайка продуценти, сред които Joe Gibbs, Barrington Levy, King Jammy, King Tubby, Lee "Scratch" Perry, Sly & Robbie и Steely & Clevie.

Характерният носов глас на Грегъри носи интимни и чувствени послания и много скоро те го правят една от иконите на "lovers-rock" - течението във Великобритания, с което свързва голяма част от творчеството си.

Най-известен става със парчето “Night Nurse” от едноименния албум от 1982 г. Баладата предава преживяванията на артиста, свързани с борбата му с наркотичната зависимост, за която Айсакс казва: „Това беше най-сериозното училище, в което съм учил, и най-скъпото – Кокаиновият университет. Аз научих всичко, и вече го напуснах.”

Тhe Cool Ruler успява да се върне на сцената през 1988 г. с помощта на нашумелите дигитални денсхол инструментали. Последният му албум е от тази година "Isaacs Meets Isaac" в колаборация с африканския реге певец Кing Isaac. На практика Грегъри Айсакс продължи да пее, записва и обикаля по турнета буквално до последния си ден - 25 октомври 2010, когато неговата лична “Night Nurse” сложи край на земния му път.

R.I.P. Gregory Isaacs! Твоят глас пътува напред през времето. Твоята МУЗИКА живее...!

Автор:
Златина Толева
Публикация:
16.11.2010 г. 22:37
Етикети:
Посетено:
2142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11170-globalna-muzika-i-dzhaz-improvizatsii