Музика

Клавирни триа от Бетовен и Хайдн в Music Lessons

Румен Трайков (пиано), Преслав Ганев (цигулка) и Стамен Николов (виолончело)

Клавирни триа от Бетовен и Хайдн в Music Lessons


◊ СЪБИТИЕТО

Клавирно трио Румен Трайков (пиано), Преслав Ганев (цигулка) и Стамен Николов (виолончело) изпълняват Бетовен и Хайдн в камерното пространство на Music Lessons.


20 ноември (събота) 17 ч.
Music Lessons
ул. "Котел" 8

Входът е по желание – вие решавате дали да платите, или не. Ако изберете да платите, няма ограничение за цената на билета. Всеки принос ще ни помогне да продължим нашата дейност.

Резервации на play@musiclessons.bg и 0898788418.


◊ ПРОГРАМАТА

Бетовен - Клавирно трио оп. 1, No. 1

Клавирно трио oп. 1, No. 1 е класически пример за така характерния Бетовенов стил, отличаващ се с яснота и рационалност на мисълта, и великолепно равновесие между частите на цялото. То е написано през 1794 г., в ранния творчески период на композитора, когато той е пребивавал във Виена. В него можем да усетим влияние на стила на Хайдн, с който младият Бетовен е имал професионални отношения. Излъчването на триото е по-скоро лирично, отколкото виртуозно, и дори на моменти улавя драматизма и патетиката на по-късните творби на композитора.

Хайдн - Клавирно трио No. 39, ''Gypsy Rondo''

Клавирното трио No. 39 е написано през 1795 г., когато Хайдн е бил малко над четиридесетгодишен. Именно тогава камерните произведения и по-специално триата са били любим негов жанр. Творбата носи много силен заряд, показващ напълно композиторския облик на Хайдн с присъщата му живост, енергия и замах. Колоритното име ''Циганско рондо'' произлиза от финалната част на триото - витална, устремена и виртуозна, заредена с много настроение.
 

◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Румен Трайков - пиано, Преслав Ганев - цигулка, и Стамен Николов - виолончело, са утвърдени музиканти с множество концертни изяви, награди от конкурси и участия в майсторски класове, както в България, така и в чужбина.

Завършвайки Държавна музикална академия ''Панчо Владигеров'', те сформират камерното си трио и продължават да концертират като състав. Тримата сами споделиха пред нас какво е дало първоначалния импулс за съвместната им дейност: ''Oбедини ни дългогодишното ни приятелство и общата ни любов към камерната музика. Надяваме се да се насладите на нашите изпълнения''.
Автор:
Music Lessons
Публикация:
15.11.2010 г. 19:21
Посетено:
2920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11163-klavirni-tria-ot-betoven-i-haydn-v-music-lessons