Музика

Концерт на Лешек Можджер

По случай националния празник на Република Полша – Денят на независимостта

Концерт на Лешек Можджер


◊ СЪБИТИЕТО

Полски институт в София, съвместно с Посолството на Република Полша в България

По случай националния празник на Република Полша –
Денят на независимостта


представят
Концерт на Лешек Можджер
и
проф. Анджей Артикевич, Мачей Гански и Ян Рейнович Дж.


В програмата – творби на Шопен и Лист
 

15 ноември 2010 г., понеделник, 19 ч., Зала „България”

Вход с покани, които са на разположение от 8 ноември в Полския институт в София



◊ ПОВЕЧЕ

Лешек Можджер (1971) е един от най-изтъкнатите полски джазмузиканти, пианист от световна класа, смел изследовател, оригинален творец със собствен музикален език. Завършва Музикалната академия в Гданск. От 1994 до 2007 г. непрекъснато печели в анкетата на читателите на списание "Jazz Forum" в категорията „пиано”, два пъти е избиран за музикант на годината и като такъв печели наградата на полската музикална индустрия „Фридерик” (1998). От средата на 90-те основава собствени групи и записва авторски дискове с почти всички най-изтъкнати полски джазмени – Томаш Станко, Януш Муняк, Пьотр Войташик, Анна-Мария Йопек, Михал Урбаняк, както и чужди – Маркъс Милър, Дейвид Гилмър, Лестър Боуи, Фил Манзанера, Дейвид Фризен и др. Работи с автори на полска филмова музика – Збигнев Прайснер и живеещия в Лос Анжелис Ян Качмарек, и пише музика за театър.

През 2004 г. Лешек Можджер съвместно с Адам Макович концертира в Карнеги хол в Ню Йорк. Събитието е обявено за кулминационен момент в полската джазова пианистика. Дискът "The Time", който музикантът записва със шведския контрабасист Ларс Даниелсон, става двойно платинен. Същата е съдбата и на втория диск "Between us and the light" отново с Ларс Даниелсон и Зохар Фреско. Соло, както и като член на група и sideman, Можджер е записал над 70 албума.

„Съставих си план - да бъда всеобхватен музикант, да се развивам във всички посоки” – това са думи на Лешек Можджер, едно от най-великите явления в полския джаз, изтъкнат импровизатор, всестранен музикант, надарен с изключителна музикална фантазия. Творец, който спечели за музиката амбициозните слушатели.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
09.11.2010 г. 13:53
Етикети:
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11112-kontsert-na-leshek-mozhdzher