Музика

Детско джаз матине. "Джаз за смели птици" – 2

Джаз на живо за деца и с деца

Детско джаз матине. "Джаз за смели птици" – 2
Снимка: Теодор Лихо


◊ СЪБИТИЕТО

“Джаз за смели птици” – 2:

Джазът е зарАзен. Като варосването на огради :)


13 ноември 2010 г., събота, 11.00 часа
“Чайната”, ул. “Бенковски” 11, София

Музикантите:
. Венци Благоев - тромпет
. Виктор Бенев - маримба и пиано
. Васко Хаджигрудев - контрабас
. Иван Цонков - барабани
. Всички деца - перкусии


◊ ИДЕЯТА

Джаз на живо за деца и с деца – тази идея, колкото и да изглежда невероятна, се превърна в небе за ято горещи последователи в първото издание на проекта “Джаз за смели птици” в средата на май. Тогава, за първи път у нас, популярните джазмени Венци Благоев (тромпет), Александър Куманов (банджо, китара), Васко Хаджигрудев (бас) и Иван Цонков (ударни) свириха и разкриваха тайните на джаза специално за деца. Замислено като експеримент, събитието се превърна в чуден празник за малки и големи.

“Развълнувани и искрено заинтригувани, децата с лекота възприеха музиката, питаха за всичко, с жив интерес (някои за първи път) докосваха инструментите ни, посвириха и попяха заедно с нас. Натъкнахме се и на самородни таланти, и на завършени професионалисти като едно 10-годишно момиченце, което нарекохме новата Били Холидей!” – спомнят си музикантите.

Родителите на свой ред също откриха нови неща за себе си и за децата си: “Тръгнал кос с дълъг нос...”, темата от “Пинко Розовата пантера” и още куп детски песни, поднесени в джаз аранжимент, грабнаха музикалното въображение на децата. И на всички стана ясно, че джазът е заразен...

Джазът е зарАзен. Като варосването на огради :) – е посланието към деца и родители на второто издание на проекта “Джаз за смели птици”. В ролята на Том Сойер отново е Венци Благоев - тромпет и джазкапацитет, съвети ще дават и: Виктор Бенев - маримба и пиано, Васко Хаджигрудев - контрабас, Иван Цонков - барабани, а активни участници в правенето на музика отново ще бъдат самите деца.

Затова не забравяйте музикалните си инструменти. Ако не свирите, разпейте се – гласът също е инструмент :) Поощрително, даже задължително е носенето на всякакви свирки, дрънкалки, перкусии, барабанчета. Така де – всички в джаза :)

Специални благодарности на “Чайната” – единственото място на закрито с джаз без цигарен дим.

Автор: Фани Филипова
09.11.2010 г. 12:24
Посетено: 2112
Етикети: птици, матине
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11111-detsko-dzhaz-matine-dzhaz-za-smeli-ptitsi-2