Музика

Metamorphosis. Сценично представление по Грегорио Ламбранци

В рамките на Четвъртия фестивал „Изкуството на Барока”

Metamorphosis. Сценично представление по Грегорио Ламбранци


◊ СЪБИТИЕТО

08 ноември 2010, 19:00 ч., Камерна зала „България”

Metamorphosis
Сценично представление по Грегорио Ламбранци


Ерик Босграаф – блокфлейти
Клаус Абромайт – танц, пантомима и хореография

IV фестивал "Изкуството на Барока"


◊ ПОВЕЧЕ

В първата част на концерта един от най-талантливите и продуктивни блокфлейтисти, добре познат вече на българската публика, ще ни заведе във ФЛЕЙТОВАТА ГРАДИНА НА НАСЛАДАТА с произведения от холандския бароков композитор Якоб ван Ейк (1589-1657), съпоставени с репертоар от 20-ти век – Лучано Берио (1925-2003), Игор Стравински (1882-1971), Луис Андрийсен (р. 1939), Томи Райсанен (р. 1976).


Втората част е спектакълът „Метаморфоза“, разкриващ пъстра палитра от сценичен танц  и  музика. Вдъхновен е от книгата на Грегорио Ламбранци "Neue und curieuse theatralische Tantz-Schul" (Нова и куриозна театрално-танцова школа), публикувана в Нюрнберг през 1716 г. Състои от две контрастни части, представящи съответно италианската и френската балетна школа:

„Жабите“

Италианският балет набляга изключително на афектите и техния израз. Респективно техниката е богата на подскоци и завъртания. Посредством тях танцьорът скицира афекта, а музиката довършва тази драматична картина с постоянно добавяне на цветове и орнаменти.

„Пан и Сатир“

Френската балетна школа е съсредоточена върху характера и структурата на танца, леко подправена с израз на афекта, който създава елегантно и нежно чувствено изпълнение. Танц и музика са в диалог и непрестанно взаимодействие, базирано на виртуозитет, но никога отвъд установения предел.

Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
06.11.2010 г. 17:29
Етикети:
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11096-metamorphosis-stsenichno-predstavlenie-po-gregorio-lambrantsi