Музика

Концерт Fаntasia. Алексис Косенко - траверсо флейта и Зефира Вълова - цигулка

В рамките на Четвърти фестивал „Изкуството на Барока”

Концерт Fаntasia. Алексис Косенко - траверсо флейта и Зефира Вълова - цигулка


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт Fаntasia

Алексис Косенко - траверсо флейта (Франция)
Зефира Вълова - цигулка

В програмата: Г. Ф. Телеман, К. Ф. Е. Бах, Й. Г. Пизендел


2 ноември (вторник) 19 ч.
Софийска градска художествена галерия,
ул. "Ген. Гурко" 1


◊ КОНЦЕРТЪТ
 
Концертът FANTASIA на Алексис Косенко, флейта траверсо (Франция) и Зефира Вълова – цигулка, включва Фантазии и солови сонати, както и дуети за флейта и цигулка от Карл Филип Емануел Бах и Георг Филип Телеман, а също и солова соната за цигулка от Йохан Георг Пизендел, съвременник на Телеман, творил в Дрезденския кралски двор.        

Траверсо флейтата бива внесена в Германия от Франция и бързо набира популярност. Телеман изглежда е приел предизвикателството да композира за инструмент с ограничени технически възможности, несъвършенства в интонационния строй, малък тонов обем. Посредством бързи арпежи, регистрово разделение, педални тонове, той създава илюзия за хармонична структура.

Публикуваните от него между 1732 и 1736 фантазии за флейта, цигулка, клавесин и виола да гамба, съдържат едни от най-оригиналните музикални идеи в соловия репертоар от 18. век. Фантазиите са своеобразен каталог на жанровете от времето. Някои започват с френска увертюра, други в “стил” кончерто гросо или като типична италианска соната с бавна – бърза – бавна – танцувална част, с присъствието на богат набор от модерните за времето: жига, менует, буре, паспие, полонез, рондо и др.

Да съпреживеем красиви мигове с тази невероятна музика.

Очакваме ви.

Билети в залата преди концерта.

 
Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
31.10.2010 г. 18:08
Етикети:
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11038-kontsert-fantasia-aleksis-kosenko-traverso-fleyta-i-zefira-valova-tsigulka