Музика

Лайв Зара Джаз 15: Джазбудители

Авторски джаз: Любомир Денев - Венци Благоев

Лайв Зара Джаз 15:  Джазбудители


◊ СЪБИТИЕТО

Лайв Зара Джаз 15:

Джазбудители


2 ноември 2010, вторник, 19.30 часа
Зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Стара Загора

• Начало на майсторски клас по джаз импровизация 17.30 ч.


◊ ДЖАЗБУДИТЕЛИ

Петнайсетото издание на Лайв Зара Джаз ще се състои на 2 ноември от 19.30 ч. в залата на РБ “Захарий Княжески”. Концертът е част от проявите, с които се отбелязва Денят на народните будители в Стара Загора.

Почитателите на джаза ще имат възможност да чуят на живо един от най-големите съвременни български композитори – пианиста Любомир Денев. Маестрото, в дуо с традиционния домакин на джаз концертите Венци Благоев, ще представи някои от любимите си джаз композиции, както и свои стихове, вдъхновени от известни джазстандарти.

Джазбудители – лайтмотивът на концерта има и по-дълбок смисъл. “Съвременното българско творчество, това, което стойностните български автори правят, често се пренебрегва за сметка на вносното, на чуждото влияние. Тъжно е, че в страната ни без препятствия нахлува лесносмилаемото псевдоизкуство. За мен е удоволствие да се срещна с публиката на Стара Загора – град, който не само обича джаза, но и изпитва духовна потребност от него”, споделя композиторът.

Любомир Денев е носител на всички престижни български награди за музика. Автор е на операта "Каин", балета "Homo ludens", пет мюзикъла, сред които е и първият български рокмюзикъл "Утре в десет", произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална, филмова и джаз музика. Произведенията му са изпълнявани в много страни на Европа, в Индия, Мексико, Египет, Китай и САЩ. Участвал е в редица международни джазфестивали, където покорява публиката с темпераментните и изненадващи импровизации на своето пиано. Сътрудничеството му с тромпетиста Венци Благоев ражда няколко прекрасни джазпроекта, последният от които – “Клавиши, струни и тръби”, бе високо оценен по време на Салона на изкуствата в НДК миналата година. Тандемът подготвя и нова оригинална програма, в която джаз и симфонична музика взаимно се допълват и преплитат.

По традиция преди концерта ще има и открит майсторски клас по джаз импровизация. Началото му е от 17.30 часа.

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
30.10.2010 г. 00:13
Етикети:
Посетено:
1156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/11028-layv-zara-dzhaz-15-dzhazbuditeli