Музика

Юбилеен концерт на Христина Лютова и каба трио "Родопея"

По повод 70-годишнината на народната певица

Юбилеен концерт на Христина Лютова и каба трио "Родопея"


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилеен концерт „Плáнино, стара плáнино” на именитата изпълнителка на автентични и обработени родопски фолклорни песни Христина Лютова и каба трио „Родопея”. 

На 20 октомври 2010 г. от 19.00 ч. на сцена „Николай Хайтов” – Смолян в навечерието на празника на град Смолян.

Специални гости на юбилейния концерт са Валя Балканска, Надка Караджова и нейния квартет „Славей”, инструментални солисти от националния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", фолклорен ансамбъл „Родопа”, Смолян и каба трио „Родопея”.

Христина Лютова е създател на каба трио „Родопея”, в което пее с дъщеря си Мариана Павлова и Силвия Ненкова. На 20 октомври заедно ще представят едни от най-чувствените родопски песни - „Плáнино, стара плáнино”, „Очи, чорни очи”, „Росни ми, росни, росице” и др.
 
Юбилейният концерт на Христина Лютова и каба трио „Родопея” се провежда със съдействието на Община Смолян, фирма „Родопея – Белев”, музикална компания „Гега ню” и издателство "
Камея". Медиен партньор на концерта е Българската национална телевизия. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕВИЦАТА

През месец май 2010 г. именитата народна певица и почетен гражданин на Смолян Христина Лютова отбеляза своята 70-годишнина. Родена е в Смолян през 1940 г. с рядка природна дарба – мощен, плътен и богат на цветове алт, заради който заслужено е наречена гласът на Родопа планина. Потомка е на прочути родопски родове. От тях е наследила таланта, песните и борбения си дух.

В продължение на 30 години е солистка в смолянския ансамбъл „Родопа”. Голям е приносът й в издирването и запазването на над 400 автентични песни; 40 от тях се пазят в Златния фонд на Българското национално радио. Нейното изкуство е аплодирано  във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни.

Автор:
18.10.2010 г. 18:56
Посетено: 1945
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10930-yubileen-kontsert-na-hristina-lyutova-i-kaba-trio-rodopeya