Музика

Програмата на Държавна опера Варна от 18 до 22 октомври

Концерт на диригента Мартин Георгиев и цигуларя Иво Станков - млади варненски музиканти с международна кариера

Програмата на Държавна опера Варна от 18 до 22 октомври


◊ ПРОГРАМАТА

На 18 октомври от 19.00 ч. на Основна сцена, под диригентската палка на Иван Кръстев, ще оживее класическата оперета „Царицата на чардаша” - едно от най-търсените заглавия от варненската публика през последните 15 години. Солистите са предимно от състава на Варненската опера, варненци са и двама от тримата гостуващи солисти от ДМТ “Стефан Македонски” – Марчо Апостолов (Едвин) и Александър Мутафчийски (Бони). В ролята на Силва ще видим колежката им Валентина Корчакова. Образа на Щаси пресъздава Филипа Руженова, останалите персонажи са поверени на Татяна Николова, Людмил Петров, Валентин Грандев и Владислав Владимиров. За Людмил Петров, който изпълнява ролята на Фери Бачи, от премиерата през 1996 г. до днес, това е стотното представление. 


• На 20 октомври от 19.00 ч. на Основна сцена ще се срещнем с операта „Набуко”, чиято постановка, под диригентството на Борислав Иванов, препълни варненския Летен театър по време на ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР 2010. Постановката е дело на Кузман Попов – режисьор, Борис Стойнов – художник на декора, Цветанка Петкова-Стайнова – художник на костюмите, Малина Хубчева – диригент на хора, Калина Богоева - хореограф. Образът на Набуко ще пресъздаде баритонът Михаил Пулиев, който през пролетта гастролира като Риголето („Риголето”) и Барон Скарпия („Тоска”). Ролята на Измаел ще изпълни солистът на Варненската опера Арсений Арсов. За ролята на Закария отново е поканен басът Апостол Миленков, който през последните години пее по-често в чужбина, отколкото в България. В трудната и виртуозна партия на Абигайл ще чуем сопраното Елена Баръмова – една от последните ученички на Гена Димитрова. В останалите роли ще се изявят солистите на Варненската опера Бойка Василева (Фенена), Евгений Станимиров (Великият жрец) и Костадинка Николова (Анна).
 

• На 21 октомври от 10.30 ч. на Основна сцена предстои балетната версия на приказката “Доктор Охболи” – хореография и постановка на Константин Илиев. Поредният спектакъл на варненската балетна трупа, чиято премиера се състоя през април т.г., е насочен най-вече към младите зрители. С добрия чичо Доктор и животинките от известната приказка на Корней Чуковски децата се забавляват и се учат на милосърдие и доброта и днес.


Симфоничният концерт на 22 октомври от 19.00 ч. във Фестивалния и конгресен център ще ни срещне с изкуството на диригента Мартин Георгиев и цигуларя Иво Станков - двама млади варненски музиканти с международна кариера. В програмата са включени "Картини от България" на Васил Казанджиев, “Циганката” от Морис Равел (солист Иво Станков); Рапсодия „Вардар” за цигулка и оркестър от Панчо Владигеров (солист Иво Станков) и Симфония №2 в ми минор от Сергей Рахманинов.

Композиторът и диригентът Мартин Георгиев е роден на 19.12.1983 г. във Варна, завършва НУИ "Добри Христов" и Музикалната академия в София със специалностите ударни инструменти, дирижиране и композиция. Последните две специалности изучава и при академик Васил Казанджиев по програма на ABRSM в София, за което бива отличен с международната стипендия на ABRSM за обучение в Лондон. В Кралската академия за музика завършва магистратура по дирижиране при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, получава специалната мемориална награда Фред Саутхол на Кралската академия за музика, както и стипендии от Обединения борд на кралските училища за музика на Великобритания AВRSM, Кралската академия за музика, Лондон и др. От 2008 г. е докторант по композиция в Кралската академия за музика и Лондонския университет. Младият музикант е носител на редица награди за композиция, включително Голямата награда за симфонична композиция по случай 75-годишнината на Софийската филхармония, присъдена му на 19-годишна възраст за „Пасакалия по две български теми”. Произведението, селектирано между първите шест в света за годината на Международният композиторски форум в Брюксел, е изпълнено от Националня оркестър на Белгия, под диригентството на Паскал Рофе.

Цигуларят Иво Станков е един от младите талантливи български изпълнители с международно признание. Той се изявява като солист, камерен музикант и концертмайстор в редица европейски страни, между които Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, Испания, Италия и България. Възпитаник на НУИ “Добри Христов” във Варна, той завършва висше образование в Кралската консерватория в Мадрид и специализира в Кралската академия в Лондон при професор Ерик Грунберг, ползвайки пълна стипендия от "Flame Trust". Има много международни награди и отличия. Иво Станков е първи цигулар на Quartet Schomberg и камерния състав London Ensemble, също гост-концертмайстор на оркестрите London Schubert Players и Independent Opera at Sadler's Wells. Заедно със съпругата си Ваня Ватралова-Станков и с брат си Лъчезар Станков, създава Stankov Ensemble - нетрадиционна камерна формация за глас, цигулка и пиано, за която български и английски композитори пишат специални произведения. Иво Станков е натоварен с отговорната длъжност Артистичен директор на Лондонския фестивал на българската култура, който започва през ноември т.г. в английската столица.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.10.2010 г. 11:02
Посетено:
1781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10920-programata-na-darzhavna-opera-varna-ot-18-do-22-oktomvri