Музика

"Испанска страст" - първи концерт от цикъла "Непознатите велики"

Среща на класическото музикално наследство и съвременната поп и джаз култура

"Испанска страст" - първи концерт от цикъла "Непознатите велики"


◊ СЪБИТИЕТО

Музикалната поредица
„Непознатите велики” започва с концерта „Испанска страст”, в който на сцената миксират стилове мецосопраното Бойка Василева, пианистът и аранжор Страцимир Павлов и кларинетистът Стоян Роянов Я-Я.

На 15 октомври, петък, от 19 ч.
в Градската художествена галерия, Варна


Поредицата „Непознатите велики” е замислена като среща на класическото музикално наследство и съвременната поп и джаз култура. Организаторите от агенция „НИРА Комюникейшънс” са ангажирали за проекта си музиканти с различно амплоа.

Признатото мецосопрано Бойка Василева – солист на Варненската опера, е солидната класическа база на изпълненията. Провокациите идват от един от най-популярните клубни музиканти край морето – Стоян Роянов Я-Я. Негови са партиите на кларинета и на бийт бокса. Медиаторът е Страцимир Павлов – ценен от познавачите не само заради перфектните си изпълнения на рояла, а и заради аранжиментите, които са гръбнакът на спектакъла.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Предизвикателството на проекта, заложено в концепцията от създателя на идеята Нина Локмаджиева от „НИРА Комюникейшънс”, е именно в срещата на трите типа музициране – класическо, джаз и поп. Целта е младата публика във Варна да се приобщи към класическото наследство, а почитателите на традицията да открият новите свежи моменти от артистичното лице на Варна.

Този проект е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна. При това посвещението на кандидатурата на Варна не е само декор върху рекламните материали. Музикантите издирват и ще поднесат на публиката рядко изпълнявани творби на едни от най-големите композитори на Европа. Така в първия концерт - „Испанска страст” ще бъдат изпълнени за пръв път песни на Жорж Бизе. Заедно с тях ще прозвучат и песни на Мануел де Файя, и творби на други испански автори, ще чуем и един екстравагантен вариант на Хабанерата на Кармен.

Първият концерт от цикъла „Непознатите велики” - „Испанска страст” – ще бъде на 15 октомври, петък от 19 ч. в Градската художествена галерия.

Поредицата „Непознатите велики” се реализира в партньорство с Радио Варна. В концертното студио на радиото вече са записани няколко знакови изпълнения от програмата на концерта. Те ще влязат в промоционален диск, който ще придружава поканите за събитието. Телевизия „Варна” пък ще запише самия концерт.

След концерта гостите ще могат да вдигнат тематична наздравица с артистите с вина от Испания, за които ще се погрижат от магазина за вино „Casavino”. Френската връзка в испанската тема, освен песните на Бизе, ще бъде кетърингът, осигурен от „Lagarde” по оригинални френски рецепти.


Поканите пропуски за концерта и съпътстващия го коктейл могат да се поръчат от „НИРА Комюникейшънс” на тел. 0887 769 139 и адрес office@niracom.com или на място от „Casavino” на адрес ул. „Иван Вазов” 43, тел. 953 533.


Автор:
НИРА Комюникейшънс
Публикация:
12.10.2010 г. 23:07
Посетено:
1742
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10890-ispanska-strast-parvi-kontsert-ot-tsikala-nepoznatite-veliki