Музика

"Чувство и разум" - втори концерт от проекта "Музика на сферите"

Веско Стамболов представя творби от Фредерик Шопен и Роберт Шуман

"Чувство и разум" - втори концерт от проекта "Музика на сферите"


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение “Светъл ден” има удоволствието да Ви покани на втория концерт от проекта "Музика на сферите", озаглавен "Чувство и разум".

Концертът ще се състои на 10 октомври 2010 г. (неделя) от 19 часа,
в Католическата катедрала “Св. Йосиф”, ул. “Княз Борис І” №146.

Именитият пианист Веско Стамболов ще представи творби от Фредерик Шопен и Роберт Шуман. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на двамата композитори.

За първи път в катедралата ще прозвучи музика, изпълнена на съвременен роял.

• Проектът е по инициатива на Сдружение „Светъл ден” и Янко Маринов, и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община. Партньори на събитието са: Католическа енория „Св. Йосиф”, Национален дворец на културата, Национална гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”, Музикална къща "Престо" и Сдружение „Асоциация Апси България”.

Вход свободен.


• По традиция след концерта ще се събират дарения, които ще бъдат използвани за образованието на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "П. Р. Славейков", както и за поддръжка на музикалните инструменти.


◊ ПРОГРАМАТА

Фредерик Шопен (1810-1849)

. Ноктюрно Опус 27 No.2, Ре бемол мажор
. Балада No.4 Опус 52, фа минор
. Скерцо No.4 Опус 54, Ми мажор

Роберт Шуман (1810-1856)

Крайслериана (Осем фантазии) Опус 16
1. Ausserts bewegt
2. Sehr innig und nicht zu rasch
3. Sehr aufgeregt
4. Sehr langsam
5. Sehr lebhaft
6. Sehr langsam
7. Sehr rasch
8. Schnell und spielend


◊ ЗА ВЕСКО СТАМБОЛОВ

Веско Стамболов избира за първи инструмент кларинета, а заниманията си по пиано започва едва 14-годишен. Днес той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Завършва НМА, където в момента е редовен преподавател по пиано. Негови учители са Мария Гинева и професорите Димо Димов и Красимир Тасков.

Носител е на множество награди (между тях - пет първи) от наши и международни конкурси – “С. Рахманинов”, “Виенска класика”, “Св. Обретенов”, “М. Каналс” - Барселона, “А. Русел” (Grand prix) и мн.др., както и Специалната награда на Шопеновия комитет – Париж.  Концертирал е на престижни сцени в Европа и Азия, както и многократно на всички големи международни фестивали у нас. През февруари 2010 дебютира с Бахов рецитал в Стъклената зала на Музикферайн във Виена.

Веско Стамболов до момента има в репертоара си над 20 концерта за пиано и оркестър, между тях – седемте на Й. С. Бах (първо интегрално изпълнение у нас), двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски – No.1, Равел – Сол мажор, Рахманинов – No.3, Прокофиев – No.3, Шостакович – No.1. Желан солист е на всички симфонични и камерни оркестри у нас. Солирал е под диригентството на Георги Димитров, Емил Табаков, Йордан Дафов, Михаил Ангелов, Райчо Христов, Пламен Джуров, Иван Кожухаров, Алексей Измирлиев, Красен Иванов, Росен Миланов, Станислав Ушев, Иван Стоянов, Георги Патриков и мн.др.

“Metarecords” - Германия издава три компактдиска на Стамболов с интеграли на клавирните концерти на Бах и Шопен. На дисковете са посветени цели програми по централните германски радиостанции. Единственото в Европа професионално списание за клавирно изкуство - “Pianonews” отличава първия му Бахов диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти. Носител е на “Кристална лира” – 2004.

“... Една чудесна развълнуваност, един нов поглед, в който може би оригиналът е по-правдиво предаден, отколкото в други изпълнения. Това е чист Бах – висша наслада от изпълнението и музиката.”
Carsten Durer, “Pianonews” – Германия


Автор:
Янко Маринов
Публикация:
08.10.2010 г. 17:30
Етикети:
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10860-chuvstvo-i-razum-vtori-kontsert-ot-proekta-muzika-na-sferite