Музика

"Да живее операта" в Правец

Един необикновен празник на оперното изкуство

"Да живее операта" в Правец


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 октомври, от 19.00 часа, на сцената на емблематичното за град Правец читалище „Заря 1895” ще се състои необикновен празник на оперното изкуство под наслов „Да живее операта”.

Галаконцертът е под патронажа на Посланика на Република Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо и Кмета на Община Правец Никола Нитов и се организира от сдружение „Моцартови празници Правец '04” и Община Правец.

Оперната галавечер е и специалният подарък на организаторите – входът за всички зрители е свободен.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Вече за седми път през есента Правец е домакин на оперни събития. Тази година гражданите и гостите на Правец ще аплодират своите любимци Руслан Мъйнов, Дани Милев, актьорът Даниел Цочев и младата оперна звезда Русалина Мочукова. Атрактивен микс от изпълнения на живо и видео фрагменти от незабравимия концерт „Да живее операта”, който се състоя през 2008 година на сцената на зала 1 на НДК, са тазгодишния избор на организаторите. Проектът, сценарият и режисурата на празничната вечер са на Христина Ангелакова (председател на сдружение „Моцартови празници Правец '04”) отново в творчески тандем с режисьора Христо Симеонов. 

Христина Ангелакова вече няколко години е организатор на галаконцертите в памет на легендарния италиански оперен певец Лучано Павароти. Неуморимата примадона на българското оперно изкуство се старае да привлича българските оперни певци и музиканти от световните сцени и най-големите български поп изпълнители, които, обединени от идеята за популяризиране на оперното изкуство, застанаха на една сцена. Така се родиха нови дуети и се създадоха музикални хитове, които привлякоха вниманието на широк кръг от почитатели.

На 4 октомври в Правец ще прозвучат изпълненията на Мартин Пантелеев, Кирил Манолов (Ария на Ескамилио от операта „Кармен”), Диана Василева (Ария на куклата от операта „Хофманови разкази”), Калуди Калудов и Алесандра Реца (дует на Мадалена и Андре Шение от операта „Андре Шение”), Даниела Дякова и Орлин Горанов (дует на Мария и Тони от мюзикъла „Уестсайдска история”), Деян Вачков (Ария на Мефистофел от операта „Фауст”), Руслан Мъйнов в дует с Калуди Калудов (Ария на Херцога от „Риголето”). Разбира се, в репертоара на изпълнителите ще присъства и брилянтната музика на патрона на музикалните празници – великият композитор В. А. Моцарт.


Автор: Сийка Лапачка
02.10.2010 г. 14:48
Посетено: 1644
Етикети: операта
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10812-da-zhivee-operata-v-pravets