Музика

64-ти оперен сезон във Варна

Оперен концерт в Международния ден на музиката

64-ти оперен сезон във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна започва своя 64-ти творчески сезон на 23 септември от 19.00 ч. с вечната „Травиата”, най-изпълняваната опера от Джузепе Верди. В ролята на Виолета Валери гостува известното сопрано Цветелина Малджанска.

След премиерата и изключителния успех на “Ернани” от Джузепе Верди в рамките на "Опера в Летния театър" постановката продължава живота си и на Основна сцена.

• На 27 септември от 19.00 ч. ще чуем солистите на Софийската опера - тенора Костадин Андреев (Ернани) и баса Светозар Рангелов (Гомес да Силва), ще се срещнем отново с впечатляващия Дон Карлос на баритона Венцеслав Анастасов, както и с емоционалната Елвира на сопраното Линка Стоянова. Диригент Борислав Иванов.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Почитателите на класическата оперета ще се забавляват с "Царицата на чардаша" от Имре Калман на 29 септември от 19.00 ч. Под палката на диригента Иван Кръстев ще се представят артистите на Варненската опера Вяра Железова (Силва), Филипа Руженова (Щаси), както и солистите на Националния музикален театър Марчо Апостолов (Едвин) и Александър Мутафчийски (Бони).  

Оперния гала концерт, посветен на 1 октомври – Международния ден на музиката, ще дирижира Борислав Иванов. За пръв път празникът се отбелязва през 1975 г. с решение на Международния съвет при ЮНЕСКО. В Православния християнски календар 1 октомври се свързва с Преподобни Йоан Кукузел – Ангелогласния. Роден от българка през 1280 г., възхваляван като „магистър на магистрите” и „истински извор на музиката”, посочен за пръв имперски певец на Византия, Йоан Кукузел се прославя с ангелогласното си пеене, призоваващо към чистота и смирение. В концерта на 1 октомври от 19.00 ч. ще вземат участие солистите на Държавна опера Варна, които ще изпълнят арии и ансамбли от опери на Моцарт, Доницети, Росини, Верди, Пучини и др.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.09.2010 г. 22:24
Етикети:
Посетено:
913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10694-64-ti-operen-sezon-vav-varna