Музика

Концерт на Ханя Рибка и нейната група от Закопане

По случай 17 септември – Празник на София

Концерт на Ханя Рибка и нейната група от Закопане


◊ СЪБИТИЕТО

Полски институт в София представя

24 септември 2010 г., петък, 19 ч., Кино „Люмиер”

По случай 17 септември – Празник на София
Съвместно с Дирекция „Култура” на Столична община

Концерт на Ханя Рибка и нейната група от Закопане


◊ ПОВЕЧЕ

Ханя Рибка е изпълнителка, надарена с прекрасен глас и изключителна музикалност. Тя е родена в Подхале (планинската част на Полша), в семейство, за което музиката е естествено допълнение на ежедневието. Завършва Музикалната академия в Катовице. Още по време на следването си многократно участва в концерти на народни оркестри в Полша и извън границите й (Германия, Франция, България, Словакия) и в Лятната Моцартова академия в Залцбург, Австрия – 1996 и 1997 г., усъвършенствайки гласа си под ръководството на проф. Троянова от Московската консерватория. В периода 1990-1997 г. работи с групи, изпълняващи планински фолклор, а през 1997 г. изпълнява централната роля в опeрата на Юлиан Райшюсел  „Ядвиша”.
   
Работи с най-популярните полски групи и изпълнители – Голец Оркестра, Зокопяни, Братанки, Скалдовье, Марила Родович, Марек Грехута. След приключване на следването си основава своя група, с която се завръща към корените, като съчетава фолка с джаз.

През 2007 г. тя е поканена за участие в проект на легендарния американски джазмен Бени Мопин, а през април 2008 г. на американския и полския пазар излиза дискът „Early Reflections”, в който са включени композиции, вдъхновени от музиката на Карол Шимановски и народни мелодии от Подхале. Там се появяват вокалните изпълнения на Ханя Рибка.

Вход с покани, които можете да получите в Полския институт

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
13.09.2010 г. 21:15
Етикети:
Посетено:
1019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10683-kontsert-na-hanya-ribka-i-neynata-grupa-ot-zakopane