Музика

Концерт на хора на Люблинския католически университет "Йоан Павел ІІ"

Сакрална музика от различни епохи

Концерт на хора на Люблинския католически университет "Йоан Павел ІІ"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на хора на Люблинския католически университет „Йоан Павел ІІ”

В програмата: сакрална музика от различни епохи

Диригент – Гжегож Пецка

3 септември 2010 г., петък, 19 ч.,
София, Католическа църква „Свети Йосиф”
ул. „Княз Борис” І  № 146,
вход свободен

Съорганизатори:
. Енория св. Йозеф, София
. Полско културно-просветно дружество “Владислав Варненчик” - България
. Полски институт в София

 
◊ ПОВЕЧЕ

Хорът на Люблинския католическия университет „Йоан Павел II” е създаден през 1921 г. Всяка година изнася десетки концерти както в Университета и в Люблин, така и в много градове в страната и в почти всички европейски страни, Южна Америка, Австралия, САЩ, Канада. Има участия в над 100 фестивала в Полша и чужбина, като печели редица награди и отличия. В репертоара му намират място много вокални и вокално-инструментални творби от Ренесанса до днес, както и големи кантатно-ораторийни творби. Трайна следа в постиженията на хора са издадените в Полша, Белгия, Италия, Швейцария, САЩ и Канада касети и дискове.

Гжегож Пецка е завършил музикология и орган в Института за музикология на Люблинския университет, както и хорово дирижиране в Музикалната академия в Бидгошч. Директор е на Катедрата за музикално дирижиране на университета. От 1998 е диригент и артистичен директор на хора. Многократно е участвал в международни фестивали и конкурси за хорове в страната и в чужбина. Под неговото ръководство хорът осъществява многобройни турнета в цял свят. Работи със симфоничния оркестър на Люблинската филхармония в Люблин и с оркестъра на Върховния съд в Люблин. За артистичната си дейност и промоция на полската култура в страната и в чужбина е отличен с много награди и отличия.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.09.2010 г. 22:46
Посетено:
1223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10625-kontsert-na-hora-na-lyublinskiya-katolicheski-universitet-yoan-pavel