Музика

Опера в Летния театър – Варна 2010, с български гласове от световните сцени

С операта „Набуко” и концерта „Еврейската душа” завършва оперното лято

Опера в Летния театър – Варна 2010, с български гласове от световните сцени


◊ СЪБИТИЕТО

След събралите огромна аудитория премиери на „Кармина Бурана” и „Ернани”, спектаклите на „Кармен” и „Трубадур” в Летния театър на Варна, Държавната опера и Дворецът на културата и спорта предлагат триумфален завършек на оперното лято с постановката на „Набуко” от Джузепе Верди на 18 август от 21.00 ч. и концерта под патронажа на израелския посланик в България Ноах Гал Гендлер „Еврейската душа” на 19 август, също от 21.00 ч. И в двете събития отново участват водещи български гласове от световните сцени, с каквито се отличаваше цялата програма на Опера в Летния театър 2010.


◊ ОПЕРАТА

Драматичният оперен епос за съдбата на библейските евреи “Набуко” от Джузепе Верди пресъздава сложна сценична интрига, в която страстната любов и изпепеляваща ревност в триъгълника Фенена-Измаел-Абигайл са преплетени с домогванията до бащиния трон на коварната Абигайл; тиранинът и богохулник, но и любящ баща Набуко се терзае в раздвоеното си съзнание; напира справедливият гняв срещу братята, които предават собствените си братя... Същинският герой в пропитата със завладяващ патос за свобода опера е еврейският народ, оттам и значението, което Верди придава на хора и мощните, изпълнени със сакрална тържественост, хорови сцени.

Варненската постановка на “Набуко” е дело на диригента Борислав Иванов, режисьора Кузман Попов, Борис Стойнов – художник на декора, Цветанка Петкова-Стайнова – художник на костюмите, Малина Хубчева – диригент на хора, Калина Богоева – хореография. В ролята на Набуко се срещаме отново с изключителния баритон Венцеслав Анастасов, когото преди по-малко от месец аплодирахме в ролята на Дон Карлос в премиерните спектакли на “Ернани”. Ролята на Измаил е поверена на тенора Орлин Горанов, известен и като поп изпълнител. Образа на Закария с една от най-трудните басови партии в оперната литература, пресъздава Апостол Миленков, който гради успешна кариера във Виена и през последните години пее по-често в чужбина, отколкото в България. В това съзвездие от солисти, с трудната и виртуозна партия на Абигайл, се откроява Елена Баръмова - една от последните ученички на легендарната Гена Димитрова. С ролята на Абигайл Елена Баръмова гастролира на много европейски сцени. Не по-малко завладяваща е артистичната интерпретация на мецосопраното Елена Чавдарова-Иса като Фенена. В екипа участват още и солистите на Варненската опера Евгений Станимиров (Великият жрец), Костадинка Николова (Анна) и Христо Ганевски (Абдало).


◊ КОНЦЕРТЪТ

В концерта „Еврейската душа” участват солистите Израел Зохар – кларинет, Даниела Димова - сопран и Веселин Стойков – бас-баритон, заедно със симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Варна, диригент Бенджамин Ашкенази.

“Еврейската душа” претворява музиката и духа на стародавното еврейско песенно творчество, чието съхраняване организаторите считат за своя културна мисия. В основата на това специално музикално събитие стои Бенджамин Ашкенази. Роден в София, емигрирал в Израел, магистър по композиция и дирижиране в Университета в Тел Авив и Академия „Рубин” в Йерусалим, ръководи катедрата по теория на музиката в Центъра за изкуство и музика "Koorenhuis" в Хага, където преподава  композиция, дирижиране и теория. Oт 1990 г. развива своя проект "Еврейската душа", включващ традиционни ладино и идиш народни песни за симфоничен оркестър и солисти, а във Варненския концерт участва и хор.

Израел Зохар е член на Израелската филхармония, изпълнител с многобройни изяви като солист на симфонични оркестри. Участва в музикалния проект "Еврейската душа", прави записи с Израелската филхармония и с артисти от класата на Ицхак Пърлман, Зубин Мета и Ленард Бърнстейн, с които изнася множество концерти в Израел и други страни.

Даниела Димова завършва оперно пеене в ДМА “Панчо Владигеров”, в класа на проф. Реса Колева (1990), специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим (1991), дебютира на сцената на Русенската опера (1990), солистка на Варненската опера (1991-2009). От декември 2009 г., след спечелен конкурс, заема длъжността Директор на Оперно-филхармонично дружество Варна, сега Държавна опера Варна. Пресъздава над 25 солистични сопранови партии от опери на Пърсел, Моцарт, Верди, Пучини и др., както и голям репертоар от областта на кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни от Бах, Перголези, Моцарт, Шьонберг, Б. Бритън и др., гастролира на европейски и световни сцени, записва компактдискове. Съучредител на сдружение “Варна – културна столица  на Европа 2019”, носител на “Кристална лира” (2007) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в оперното изкуство и Награда “Варна” (2007) за принос в развитието на оперната и камерната музика; с две номинации за годишните награди „Шофар” (2006 и 2009) и др.

Потомствен артист, бас-баритонът Веселин Стойков поема творческия си път като цигулар, завършва класическо пеене в ДМА „П. Владигеров” и магистратура по „Вокална педагогика” в НБУ София, специализира в Музикалната академия в Детмолд (Германия), става доктор по музика на НБУ. От дебюта му в ролята на Дон Базилио на сцената на Държавна опера Стара Загора през 1995 г. досега е пресъздал над 40 роли в повече от 450 спектакъла, а от февруари 2007 г. до април 2010 г. съчетава творческите си ангажименти с поста директор на Държавна опера Стара Загора. Работи като щатен артист и гост-солист на Опера Кьолн, Франкфуртска опера, Театро Карло Феличе в Италия, Опера Овиедо в Испания, Концертхаус Виена и др. Отличен с Наградата на град София, Наградата на италианската асоциация Umbri in Bulgaria за културен принос; Златен медал на конкурса „Светослав Обретенов” и др.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.08.2010 г. 20:58
Посетено:
1699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10570-opera-v-letniya-teatar-varna-2010-s-balgarski-glasove-ot-svetovnite-stseni