Музика

"Трубадур" с Камен Чанев в Летния театър на Варна

Камен Чанев – солист на Виенската Щатсопер и Сунай Муратов - диригент в Турската национална опера и балет

"Трубадур" с Камен Чанев в Летния театър на Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна и Дворецът на културата и спорта представят на 13 август от 21.00 ч., в рамките на "Опера в летния театър" 2010, „Трубадур” от Джузепе Верди.

В ролята на трубадура Манрико ще видим Камен Чанев – топтенора на Европа, както наричат солиста на Виенската Щатсопер. Заедно с него на сцената ще бъдат Бисер Георгиев (Граф ди Луна), Линка Стоянова (Елеонора), Олга Михайлова (Азучена), Евгений Станимиров (Ферандо) и др. Спектакъла ще дирижира една от водещите фигури в Националната опера и балет на Турция Сунай Муратов.

Спектакълът се осъществява със съдействието на Министерство на културата, Гранд-хотел „Димят”, хотел „Сплендид” и медийните партньори: ТВ Черно море, TВ Варна, БУС ТВ, Радио Варна, Радио Дарик, в. Народно дело, в. Черно море и електронните издания dariknews.bg, ida.bg, dnesplus.bg, varna-sport.com.

 

◊ ТВОРЦИТЕ

Камен Чанев

Роден в Сливен, пее в прочутия детски хор на родния си град под ръководството на Методи Григоров, а за ориентирането му към оперно пеене голяма заслуга има проф. Сима Иванова. Завършва ДМА "Панчо Владигеров" (1991), специализира в Рим при Борис Христов и Александрина Милчева (1992). Паметни за него остават и срещите му с Гена Димитрова. Споделя, че много тънкости от професията си е научил от пианиста на Лучано Павароти Leone Magera. Дебютира на сцената на Софийската опера с ролята на Херцога от оп. “Риголето” на Верди (1993). Поддържа в репертоара си най-ярките тенорови образи в оперната литература: Де Грийо (Манон Леско), Пинкертон ("Мадам Бътерфлай"), Калаф ("Турандот"), Радамес ("Аида"), Манрико ("Трубадур"), Канио ("Палячи"), Туриду ("Селска чест"), Рудолф ("Бохеми"), Дон Хосе ("Кармен"), Каварадоси ("Тоска"), Алфред ("Травиата"), Рикардо ("Бал с маски") и др. Камен Чанев пее в най-големите оперни театри в света – в Германия и Австрия, на Арена ди Верона, в Атланта и в Сеул, в Палма де Майорка и Филаделфия, дълги години е водещ солист на Пражката опера. Последният му ангажимент го отвежда, заедно с венецианския оперен театър „Ла Фениче“ в Китай, на сцената на „Яйцето“ – най-атрактивната съвременна оперна сграда в света, проектирана от Жан Нувел за последната олимпиада в Пекин. Освен оперна музика талантливият българин пее и в оратории, симфонии и реквиеми на Моцарт, Верди, Дворжак, Малер, Росини, Менделсон, Бетовен. Има записи в БНР и БНТ. 

 

Сунай Муратов

Роден в Плевен, свири на цигулка от 6-годишна възраст, завършва СМУ „Панайот Пипков и ДМА „Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при профeсорите Стоян Кралев, Иван Вульпе и Иван Бакалов. Като студент е отличен с престижната стипендия „Проф. Георги Димитров”. Дебютира с "Вълшебната флейта" (Моцарт) и "Севилският бръснар" (Росини) на сцената на Бургаската опера, където работи в периода 1996-1998 г. В състава на Варненската опера (1998-2000) твори с почти всички изтъкнати изпълнители в България, разширява репертоара си с множество симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. От края на 1999 г. се присъединява към екипа на Турската национална опера и балет - Анкара и се утвърждава като един от водещите оркестрови диригенти в Турция. През 2007 и 2009 г. дирижира "Набуко" и "Лебедово езеро" в известния международен фестивал „Аспендос”. Богатият му репертоар включва произведения от оперния жанр, сред които: "Аида", "Трубадур" (Верди); "Селска чест" (Маскани), "Палячо" (Леонкавало), "Бохеми" и "Тоска" (Пучини); "Прилепът" (Й. Щраус), "Дон Паскуале" (Доницети), "Вълшебната флейта", "Отвличане от сарая" (Моцарт), както и опери от турски композитори. В симфоничния и инструменталния жанр са застъпени симфонии от Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Брукнер и др., балетният репертоар обхваща "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Анна Каренина", "Дон Кихот", "Жизел", в кантатно-ораториалния жанр дирижира произведения от Верди, Малер, Стравински, Аднан Сайгун и др. Творческата и приятелска среща след години с варненските колеги и операта „Трубадур”, която Сунай Муратов дирижира и в Анкара, дава допълнителен привкус на оперното лято 2010.


• Oчаквайте „Кармина Бурана” от Карл Орф, с която в края на юни започна "Опера в летния театър" 2010, и на 16 август от 21.00 ч.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.08.2010 г. 16:37
Посетено:
2127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10558-trubadur-s-kamen-chanev-v-letniya-teatar-na-varna