Музика

Бургаският блус фестивал се възражда на сцената на "Spirit of Burgas"

Американците от Mama's Bad Boys и нашите Dirty Purchase са сред акцентите

Бургаският блус фестивал се възражда на сцената на "Spirit of Burgas"
Фотография: Mama's Bad Boys


◊ СЦЕНАТА

Jazz & Blues Stage е първата точка на забавление, която посреща феновете на Spirit of Burgas веднага след като влязат във фестивалната зона.

„Програмата на сцената е доста разнообразна и смея да твърдя, много качествена. От класически джаз през по-модерни соул и фюжън течения до най-актуален ню-джаз ще бъдат представени в трите дни на фестивала”, споделя организаторът на музикалната програма на джаз и блус сцената Михаил Куцев. „Тези стилове са доста пренебрегвани на големите музикални фестивали, но според мен е задължително да има такава сцена, за да бъде пълен обликът на един фестивал. В Spirit of Burgas имахме късмет да се влеят средства от популярния в миналото бургаски блус фестивал и по този начин да се появи Jazz & Blues сцената. Тя вдига доста нивото на фестивала и миналата година, когато беше дебютът на тази сцена, интересът към нея бе доста висок”, допълва организаторът.

Една седмица остава до музикалното събитие на август, ето какви са и акцентите на джаз и блус сцената.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

13 август

В първия фестивален ден (13-ти август), програмата откриват Smugglers Collective. Това е DJ-сет, който представя най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес.

Следват Mad Dogs. В групата участват младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от old-school jazz звученето.

След тях на
Jazz & Blues Stage ще се качи най-талантливата млада българска певица Ruth (Рут Колева) заедно с холандския басист и певец Steve Hartley. Музиката му е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самият нарича Spacefunk. Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и вълшебният саксофон на Jeff Hollie (записвал с Франк Запа и Бони Райт). Ruth ft Steave Hartley Band ще направят дебюта си именно на Spirit of Burgas 2010. В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев–Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров – Фичо от Phuture Shock (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабанистът на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с проекта си Roy Powell Band.


14 август

Във втория фестивален ден (14 август) вечерта на
Jazz & Blues Stage започва с B. A. Project. Формацията е създадена от бургаската певица Богдана Атанасова. Музиката им е изискан микс от bossa nova, swing и R’n’B.

Вечерта ще продължи с Dizzaster 4. В този квартет участват едни от най-популярните джазмени на България - Венци Благоев (тромпет), Веселин Веселинов–Еко (контрабас), Събин Тодоров (пиано) и Митко Димитров (барабани). Те ще предложат на публиката на SPIRIT нов прочит на вечните хитове на Dizzy Gillespie, както и няколко авторски пиеси на господаря на ниските честоти - Еко.

Програмата продължава с още един от фестивалните акценти. Това е Martin Denev feat. Colonel Red and Vanessa Freeman. Мартин Денев е пианист, учил джаз в Холандия и в реномирания Berklee College в Бостън, а добрата му подготовка в латино музиката идва от образование, което получава в Куба. Участвал е на много престижни музикални форуми, а неговата съучастничка в този проект - Vanessa Freeman притежава изключително могъщ глас и страхотни импровизационни умения. В момента тя е една от най-известните певици в лондонската ню-джаз сцена. На концерта си на Spirit of Burgas 2010 Мартин Денев ще представи последния си албум "Stolen Blessings" заедно с Колонел Ред, Ванеса Фрийман - вокали, Стийв Хартли - бас и Васил Вутев - барабани.

Вечерта ще завърши със софийската клубна гордост Dirty Purchase. През 2010 формацията отбелязва своя 15-годишен юбилей и на Spirit of Burgas 2010 за втора поредна година те ще ни представят своя танцувален микс от фънк, джаз и рок.


15 август

През последната вечер шоуто на Jazz & Blues Stage ще открият The Golden Project. Това е проект на вокалиста и пианист Тони Златанов, който привлича феновете на клубната джаз сцена с интересния си стил и майсторски импровизации.

Шоуто продължава с уникалното българско алтернатив джаз трио High Time. Те са китаристът Антони Рикев "Wahtony", когото познаваме и от групите "Ahead" и "Tri-o-Five"; басистът Радослав Славчев, когото свързваме също с "Ahead", а и със "Safo"; барабанистът Николай Данев "Brownsugar" ("Ahead"; "Dirty Purchase").

На 15-ти август програмата на Jazz & Blues Stage продължава с Acoustic Trio 3000, и в тази атакуваща китарна формация участват трима виртуозни музиканти - Иван Лечев (ФСБ), Цветан Недялков (Ку-ку бенд) и  Веселин Койчев (ръководител на легендарната джаз формация "Бели, зелени, червени").

Вечерта ще закрие банда, представяща автентичен блус - американо-холандската формация Mama's Bad Boys & Friends. Те са трио, но за това шоу към тях ще се присъединят и българските музиканти Владимир Георгиев-Попа ("Уикеда") на барабани и Краси Табаков – китара.

Автор: Момчил Цонев
05.08.2010 г. 17:38
Посетено: 1356
Етикети: Spirit Burgas, Spirit, блус
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10531-burgaskiyat-blus-festival-se-vazrazhda-na-stsenata-na-spirit-of-burgas