Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 26 юли до 1 август

Оперна гала в края на юли

◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество Варна предлага през последната юлска седмица спектакъл на операта „Тоска” с диригент Иван Филев (27 юли), концерт на Лятната балетна академия на Калина Богоева (29 юли) и оперна гала в края на ММФ „Варненско лято” (30 юли).


◊ ПРОГРАМАТА

На 27 юли от 19.00 ч. Иван Филев ще дирижира спектакъла на операта „Тоска” от Джакомо Пучини.

Солисти: Линка Стоянова, Калуди Калудов, Михаил Пулиев, Евгений Станимиров, Росен Рангелов и др.

Иван Филев завършва ДМА “П. Владигеров” с композиция при проф. М. Големинов и проф. Ал. Райчев, също дирижиране при проф. К. Илиев (1968). Активната му диригентска кариера започва в Русенската филхармония, чийто главен диригент става по-късно. Работи като диригент на Камерната опера в Благоевград, главен диригент (от 1983) и главен художествен ръководител (от 1987) на Варненската опера и диригент на Оперния театър в Кайро (от 1990). След 20 години работа в Египет, Иван Филев е отново в България и през март т.г. гостува на варненска сцена. Диригентът се радва на признанието и уважението на своите колеги от Варненската опера, с някои от които се среща за пореден път. Иван Филев е автор на произведения за симфоничен и струнен оркестър; камерни творби, хорови песни, джазови композиции, театрална музика и др. Носител е на награди от Международния симпозиум на композиторите в Будапеща, СБК и др.


Балетният концерт на 29 юли от 11.00 ч. е продукция на участниците в Лятната балетна академия на Калина Богоева.

Международната лятна балетна академия „Варна” провежда заниманията си от 1995 г. Програмата на занятията разработва изтъкнатата българска балерина, хореограф и педагог Калина Богоева. Тя завършва висшето си образование в Института за театрално изкуство в Москва и е експерт по методиката на Ваганова и съвременната руска класическа школа. Калина Богоева се изявява като експерт в Националното хореографско училище, балетмайстор и хореограф на Националната опера в София и на балета на Варненската опера, също като директор на танцова трупа „Арабеск”. Поставя класически балети и авторски хореографии с балетните трупи на София, Русе, Варна, Атина, Пърт - Австралия. През 1993 г. основава и започва да ръководи специалността „Балетна педагогика” в ДМА „Панчо Владигеров”, София. Сред наградите, които Калина Богоева притежава, са сребърен медал от Международния балетен конкурс във Варна (1964), награда на Министерството на културата за принос в развитието на изкуството (2001), награда „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци (2001), награда на Министерството на културата за принос в разпространението на българска култура (2008). По традиция Лятната балетна академия на Калина Богоева завъшва с концерт на участниците. Цена на билетите: 4 лв.


На 30 юли от 19.00 ч. предстои голям оперен гала концерт, с какъвто през последните години се закриваше ММФ „Варненско лято”. Тази година фестивалът завършва по-рано и програмата не включва подобна изява, но верни на очакванията, ние предвидихме и този оперен концерт. Следвайки традицията, в него ще прозвучат любими арии в изпълнение на великолепни певци – както солисти на Варненската опера, така и млади гласове, за които ще се пише и говори в бъдеще.

В концерта под диригентската палка на Станислав Ушев ще вземат участие (по азбучен ред) Арсений Арсов – тенор, Бойка Василева - мецосопран, Евгений Станимиров – бас, Иван Йонков - тенор, Ирина Жекова - сопран, Костадинка Николова - сопран, Пламен Димитров – баритон, и Свилен Николов – баритон. Те ще изпълнят най-известните арии и ансамбли от опери на Моцарт, Верди, Супе, Офенбах, Сен-Санс, Бизе, Масне, Пучини.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.07.2010 г. 17:11
Етикети:
Посетено:
1097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10488-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-26-yuli-do-1-avgust