Музика

Откривателят на хип-хопа закрива „Spirit of Burgas”

Grandmaster Flash ще се появи на основната фестивална сцена на 15 август

Откривателят на хип-хопа закрива „Spirit of Burgas”


◊ СЪБИТИЕТО

Grandmaster Flash ще се появи на основната сцена на фестивала „Spirit of Burgas” след полунощ на 15 август, веднага след DVJ сета на хедлайнерите на вечерта - Gorillaz Sound System. С неговия концерт ще бъде официално закрито и третото издание на плажния музикален фестивал.


◊ МУЗИКАНТЪТ

Чернокожият Joseph Saddler, или Grandmaster Flash, е първият, дръзнал да докосне виниловата плоча с пръсти и да я манипулира така, че да създаде ново поколение звуци. Наричат го още и един от създателите на хип-хопа.

По-теоретично казано, Grandmaster Flash изобретява Quick Mix и Clock Mix, които представляват различни вариации на скреч техники, експериментирани и въведени за първи път в практиката на хип-хоп диджействането от него. Всичко това се случва през 70-те години на миналия век.

В онази епоха не е било прието диджеите да композират тракове, но чернокожият музикален изобретател нарушава и това ограничение.

През 70-те момчето от Южен Бронкс сформира и първата си банда „Grandmaster Flash and the Furious Five”. Сингълът им „The Message” се превръща в платинен, с което бързо растящата репутация на групата се утвърждава още повече.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.07.2010 г. 14:19
Етикети:
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10484-otkrivatelyat-na-hip-hopa-zakriva-spirit-of-burgas