Музика

Оперната прима Татяна Шиварова в Сливен

Обучение на млади дарования от Италия и Украйна

Известната певица Татяна Шиварова гостува в родния си град, придружена от съпруга си Марцио Фуллин,  италиански диригент и пианист. Почитателите на оперното изкуство по света познават гласа й, звучал многократно на престижни международни оперни сцени и културни прояви. Специализиралата в „Ла Скала” артистка живее понастоящем в Милано. Тази година тя бе последвана в България от свои ученици - от сформирания през 2009 г. международен неин „майсторски клас” - за обучение на млади оперни дарования. Въпреки многобройните си ангажименти на изпълнител, Шиварова по традиция посещава Сливен, където е участвала в съвместни програми със Сливенския симфоничен оркестър - по време на „Майските празници на културата”, както и в концертите по Коледа.
           
Тя изрази задоволство при настоящото си пребиваване от присъствието за обучение на оперните певци Франческо Аникини (Италия) и Оксана Молична (Киев). Шиварова е спомогнала за организиране на „прослушвания” на италианския изпълнител от български музикални формации и педагози. 24-годишният певец е осъществил творчески контакти с Калуди Калудов за участие със състава на оперната трупа в Пловдив, както и в програмата на „Софийски музикални седмици”.  Примата сподели радостта си от потвърдената оценка за дарованието на Аникини, за чието развитие предвижда бляскаво бъдеще на тенор, както и удовлетворение от обучението и съвместната работа с младите хора. „Много съм щастлива, че учи с мене!”, заяви тя. Журналистите можаха да чуят дует от операта „Тоска” (първо действие) в изпълнение на певицата и нейния ученик, под акомпанимента на пиано от Марцио Фуллин.
           
Татяна Шиварова проведе в Сливен творческа среща и с киевчанка, своя ученичка, която обучава тук в продължение на седем дни, използвайки залите на ОНЧ „Зора”. Младата певица Оксана Молична е получила музикалното си образование в Киевската консерватория и е специализирала, както и Франческо Аникини, при Татяна Шиварова в Италия. Маестрата ще организира репетиции за изпълнителите - свои ученици съвместно със Сливенския симфоничен оркестър, като е предвидено в края на обучението те да представят „своя продукция”.
           
Примата ще съвместява своята педагогическа дейност с активната си изпълнителска, по чиято програма предстоят участия в България през 2011 година, а в близките месеци е предвиден концерт в Милано (на 24 юли), както и подготовка за коледния.
           
Т. Шиварова възнамерява да утвърди като традиция съществуването и доизграждането на своя „майсторски клас”. Тези дни предстои отпътуването й от Сливен за Италия.                   

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.07.2010 г. 19:27
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10442-opernata-prima-tatyana-shivarova-v-sliven