Музика

Джаз легенда свири на кораб сред Дунав на младежки фестивал във Видин

Рок в крепостта Баба Вида, джаз насред Дунава, концерт-спектакъл, изложби и благотворителен бал край Дунава

Джаз легенда свири на кораб сред Дунав на младежки фестивал във Видин


◊ СЪБИТИЕТО

Джаз тромпетистът Крис Мартин (Chris Martin) пристига за младежкия фестивал по изкуствата „The Bridge” във Видин.

В рамките на фестивала легендарният музикант с над 40 години опит на джаз сцената, в това число и с изпълнители като Buddy Rich и Tower of Power, ще изнесе концерт на неочаквано място - кораб сред Дунав („Пунтон”). В jam сесиите, освен неговият бенд, ще се включат музиканти от Държавна филхармония – Видин и студенти от НМА „Панчо Владигеров”.


◊ ОЩЕ

За фестивала във Видин пристигат и музикантите от една от най-успешните млади български рок групи – Ajabez. Бандата, обявена през 2007 г. от БНТ за най-добра млада българска група, ще свири в крепостта Баба Вида в сряда, 14 юли от 19 часа. В рок вечерта ще се включат и музикантите от видинската Face2Face Zone и младежите от варненската група Full Circle. 

Още в самото начало на фестивала класическата музика ще бъде представена в лицето на вокалния октет Octavoice. На 13 юли, вторник, те ще се представят в залата на Филхармонията.

Класическа музика ще звучи и в събота следобед, когато на благотворителен концерт-изложба в подкрепа на талантливите деца на Видин, на една сцена ще излязат студенти от НМА „Панчо Владигеров”, музиканти от видинската филхармония и ученици от НМУ „Любомир Пипков”.

В рамките на Международния младежки фестивал „The Bridge” деца от цялата страна ще се включат в общо 15 творчески работилници. Под патронажа на кмета на община Видин Румен Видов в продължение на цяла седмица (в периода 12–18 юли) те ще пишат и изпълняват музика, ще рисуват, снимат и танцуват, ще играят театър, ще творят бижута и интериорни решения, и дори ще се учат как да стават DJ-и и да правят графити под ръководството на професионалисти. В края на фестивала те ще представят своите произведения в концерт-спектакъл и серия от изложби.

Автор:
Мария Донева-Цветкова
Публикация:
08.07.2010 г. 22:24
Посетено:
1845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10426-dzhaz-legenda-sviri-na-korab-sred-dunav-na-mladezhki-festival-vav-vidin