Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 5 юли до 11 юли

Концерт на Минчо Минчев в ММФ „Варненско лято”

Седмицата на ОФД – Варна от 5 юли до 11 юли


◊ СЪБИТИЕТО

Преди очакваната кулминация на „Опера в Летния театър” и ММФ „Варненско лято” с премиерата на „Ернани” и световноизвестния бас Орлин Анастасов (16, 17 юли) в ролята на Гомес да Силва, Оперно-филхармонично дружество Варна предлага на своите почитатели балет, оперета и симфоничен концерт, посветен на 60-годишнината на изключителния цигулар и дългогодишен артистичен директор на ММФ „Варненско лято” Минчо Минчев.

• На 5 юли от 19.00 ч. на оперната сцена ще бъде представен последният за сезона авторски балетен спектакъл на Константин Илиев по "Реквием" от Моцарт - един не разказвателен, а абстрактно чувствен прочит на музиката и текста, търсещ нова форма и скулптурна пластичност на изказа. Солисти - Константин Илиев, Илиана Славова, Евгения Минкова, Галина Велчева, Илиана Божкова, Лили Здравкова, Сандра Дотова, Ренета Михайлова, Веселина Иванова, Румен Стефанов. Художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева. 

• На 7 юли от 19.00 ч. предстои последната среща и с най-касовия спектакъл на ОФД – Варна – оперетата “Българи от старо време”, в която любимите комици Руслан Мъйнов и Стефан Рядков отново ще очароват публиката с таланта и безкрайните си импровизации. Диригент Станислав Ушев. 

• На 11 юли от 19.30 ч. в зала 1 на ФКЦ, в рамките на ММФ „Варненско лято” и по повод своята 60-годишнина, цигуларят от световна величина, неразривно свързаният с Варна и с най-стария български музикален фестивал, Минчо Минчев ще ни поднесе своето интерпретаторско изкуство в концерт с Варненската филхармония, дирижирана от Георги Димитров. Изненадата идва от джазмена Анатолий Вапиров, който е композирал специално за случая своя Концерт за оркестър №2. След това премиерно изпълнение за България ще прозвучи и Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, солист Минчо Минчев.


◊ СОЛИСТЪТ

Изкуството на Минчо Минчев оценяват със суперлативи на четири континента. Професор във Volkwang Hochschule в Есен, Германия (oт 1990), солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra и др. Свири в Карнеги хол, Кенеди център, Болшой театър и зала Чайковски, Роял Албърт Хол, зала Херкулес и др. Работи с диригенти като сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Има записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София и др. Журира на престижни международни конкурси, носител е на наградата на БНР Музикант на годината 1993, председател на фондация „Панчо Владигеров” и председател на журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”, провежда майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация „Св. св. Кирил и Методий” (от 1993), несменяем артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято”. Перфекционист и харизматичен, Минчо Минчев олицетворява най-високите стойности на българския музикален талант.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.07.2010 г. 14:20
Етикети:
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10407-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-5-yuli-do-11-yuli