Музика

Закриване на фестивала Античен театър Пловдив 2010

Оперетно-балетна галавечер - 1 юли, 21.15 часа, Античен театър

Закриване на фестивала Античен театър Пловдив 2010


Оперетно-балетната галавечер, която не се състоя на 1 юли на сцената на Античния театър поради внезапно влошаване на метеорологичните условия, се отлага за 5 юли, понеделник, от 21.15 часа.

Билетите за концерта важат без допълнителна презаверка!
 
_________

◊ ПРОГРАМАТА

Международен музикален фестивал Античен театър Пловдив 2010

1 юли, четвъртък, 21.15 часа
Античен театър

Закриване на фестивала на 1 юли с оперета и балет в една вечер


Любими оперетни увертюри и арии ще зарадват почитателите на оперетата в изпълнение на оркестъра на ОФД Пловдив със специалното участие на Калуди Калудов.

Диригент Антъни Арморе


Част първа

. Франц Фон Супе – „Леката кавалерия” – Увертюра
. Франц Лехар – „Джудита” – Ария на Джудита „Meine Lippen”
изпълнява Анна Дитри

. П. И. Чайковски – „Евгений Онегин” – Валс
. Франц Лехар – „Страната на усмивките” – Ария на Су Чонг „Dein ist mein ganzes Herz”
изпълнява Калуди Калудов

. Антонин Дворжак – Славянски танц №8
. Франц Лехар – „Веселата вдовица” – Дует на Хана и Данило „Lippen schweigen”
изпълняват Анна Дитри и Калуди Калудов

. Йохан Щраус – „Прилепът” – Увертюра
. Йохан Щраус-баща – „Радецки марш”


Балетната гала ще продължи с участието на солистите на Националния балет Веса Тонова, Трифон Митев, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Емил Йорданов, Александър Александров и балета на ОФД Пловдив.

Част втора

. П. И. Чайковски – „Лебедово езеро” - Вариация на Одета
хореография Мариус Петипа
изпълнява Елена Александрова (ОФД Пловдив)

. П. И. Чайковски – „Лебедово езеро” – Па де дьо на Зигфрид и Одилия
хореография Мариус Петипа
изпълняват Веса Тонова и Трифон Митев (Софийска опера и балет)

. Лудвиг Минкус – „Дон Кихот” – Дует на Китри и Базил
хореография Петипа-Горски
изпълняват Кристина Чочанова (ОФД Пловдив) и Никола Хаджитанев (Софийска опера и балет)

. Лудвиг Минкус – „Баядерка” – Вариация на Никия
хореография Мариус Петипа
изпълнява Елена Александрова (ОФД Пловдив)

. Бизе-Шчедрин – „Кармен” – Дует на Кармен и Ескамилио
хореография Алберто Алонсо
изпълняват Марта Пегкова и Емил Йорданов (Софийска опера и балет)

. Жак Брел – „Буржоа”
хореография Бен Ван Каненберг
изпълнява Александър Александров (Софийска опера и балет)

. Георги Арнаудов, Асен Аврамов – Дует „Пресечни пространства – 2”
хореография Мила Искренова
изпълняват Ангелина Гаврилова и Николай Илиев (Балет АРАБЕСК)


За първи път световният хореограф Владимир Ангелов ще постави в родния си град балетната миниатюра „Докосване” по музика на Сен Прю. Хореографът работи в САЩ и през последните години е постоянен гост-хореограф в продукциите на Вашингтонската опера с артистичен директор Пласидо Доминго.


Премиера

„Докосване” – едноактен балет
Музика Сен Прю
Хореография Владимир Ангелов
Дизайнер на костюмите Миглена Илиева

Участват: Елена Кучкова, Георги Иванов, Елена Александрова, Петя Димова, Мария Пачаджян, Ирина Панова (ОФД Пловдив)


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Диригентът Антъни Арморе еднакво може да бъде определян както като италиански, така и като американски диригент. Живее в Австрия и работи с различни симфонични оркестри и оперни театри по света. От 2001 година датира неговото ползотворно сътрудничество с известните диригенти Йорма Панула и Георгиу Станчу, с които организира различни Майсторски курсове по оркестрово дирижиране на произведения от  Ян Сибелиус, Карл Нилсън и Йоханес Брамс и отбрани оперни заглавия от стандартния репертоар – „Травиата”, „Трубадур”, „Риголето”, „Кармен”, „Севилският бръснар”, „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Бохеми”, „Набуко”.

През периода 2001-2004 Антъни Арморе е постоянен гост-диригент на Операта в Констанца, Румъния. Констанца е седалището на Филхармония "Черно море", на която е артистичен консултант и постоянен гост-диригент през периода 2001-2003. Преди дългосрочните ангажименти на Антъни Арморе с Операта в Констанца, е музикален директор на Камерния оркестър в Орегон, САЩ. Дирижира стандартен репертоар, както и съвременни автори и камерни опери. От постъпването си като диригент през 1997 година, той създава специална програма „Композиторите на Орегон” и в поредица от музикални цикли представя най-ярките творби на най-добрите композитори в щата. Преди концертите композиторите задължително се срещат с публиката. Камерният репертоар, който избира, е преди всичко свързан с творчеството на Хайдн и Моцарт – спектаклите са на италиански език и са отлично приети от публика и критика.

През 1990 година Антъни Арморе създава Музикалния фестивал Ернест Бох и Оркестър Яквина (днес Симфоничен оркестър на Нюпорт, Орегон), базирани в Нюпорт, Орегон. Работи първоначално като асистент, а след това като постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър – Колумбия (Портланд,Орегон). Подготвен за диригент, цигулар, корнист, пианист и музиколог, Антъни Арморе специализира оркестрово дирижиране със забележителни диригенти от ранга на Йорма Панула в Академията за музика „Сибелиус”, Хелзинки, на Чарлс Брук (Училището за диригенти и оркестранти в Хенкок) и Елизабет Грийн – Университета в Мичигън.


Владимир Ангелов е роден през 1966 година, през 1986 година завършва Държавното хореографско училище – София. Работи в Балет „Арабеск”, като учи задочно философия в СУ „Климент Охридски”.

Заминава за САЩ да следва съвременна хореографска режисура в университетите на Ричмонд и Вашингтон. Там работи с Туела Тарп, Марк Морис, Бил Ти-Джонс и др. Дипломира се през 1996 година като магистър по изкуствата на университета във Вашингтон. Установява се постоянно в САЩ, работи с трупите на Атланта балет, Аризона балет, Ричмонд балет, Индианаполис балет, Вашингтон балет, Сан Франциско балет, както и международните трупи Алберта балет в Канада, Токио сити балет – Япония, Кировския балет – Санкт Петербург, Русия.

Владимир Ангелов е постоянен хореограф-постановчик за Вашингтонската опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго, както и за различни музикални, театрални и филмови продукции в САЩ.
Камерните му творби се танцуват на балетните конкурси и гала концерти в Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Франция, Испания, Латвия, Канада, Мексико, Пуерто Рико, Русия, САЩ, Япония.

От 2000 година Владимир Ангелов е гост-професор в Университета „Джордж Вашингтон”, автор е на статии и критически студии в европейските специализирани списания „Танц Афиш”, „Балет/Танц”, „Балет Журнал”.
Носител е на различни награди и отличия, между които Хореографското отличие на Вашингтонския комитет за изкуство и хуманност и Министерството на културата на САЩ.
Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
01.07.2010 г. 18:32
Посетено:
2754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10402-zakrivane-na-festivala-antichen-teatar-plovdiv-2010