Музика

15 дни до концерта на "Massive Attack" в София

Трип-хоп дуото ще свири заедно с изпълнителката на „Teardrop” Мартина Топли-Бърд

15 дни до концерта на "Massive Attack" в София
Мартина Топли-Бърд


◊ СЪБИТИЕТО

Робърт Дел Ная (3D) и Грант Маршал (Daddy G) идват в България на 15 юли заедно с изпълнителката на култовата песен „Teardrop” Мартина Топли-Бърд. Концертът им ще бъде в столичната зала „Фестивална” и е част от дългоочакваното им турне, което започна преди десетина дни.

Седем години след последния им албум (“100th Window” от 2003 г.) “Massive Attack” изплуваха от творческата пауза и натиснаха “Play” с чисто новия “Heligoland”.

Поради огромния интерес към световното турне на британското трип-хоп дуо, продължават да излизат нови и нови дати в турнето им. На 16 юли – ден след шоуто в София, – на път за Melt Festival (Германия) дуото ще се отбие в Скопие. На 24 юли пък “Massive Attack” ще свирят във Финландия.

• Билети за шоуто в София все още има. Те могат да бъдат намерени в мрежата на “Тикетпро” и неговите партньори, както и онлайн на www.tickеtpro.bg на цени от 50 до 80 лв.


◊ МАРТИНА ТОПЛИ-БЪРД С НОВ АЛБУМ

На 12 юли – само три дни преди мис Бърд грациозно да „долети” с “Massive Attack” на българска сцена – ще се появи най-новият й албум “Some Place Simple”, продуциран от Деймън Oлбърн. На концерта в София по всяка вероятност ще я видим в любима рокля от тюл, деликатна и наелектризираща в парчета като “Babel“, “Psyche” и защо не - в ”Teardrop”.

Именно нейните завладяващи вокали превръщат култовото парче “Teardrop” в един от безапелационно най-успешните ъндърграунд химни на прага на новото хилядолетие. Определяна като “гласът слънчево зайче” в тъмните дълбочини на Масив звученето, всеки път различна и разпознаваема едновременно, Мартина е чудесна в ролята си на еклектичната панделка-акцент от музикалната кутия с изненади на Дел Ная и Маршал.

Бърд изпява “Teardrop”, когато е едва на 23-годишна възраст, но кариерата й съвсем не се изчерпва с това. От училищните джаз формации на бристолския Клифтън Колидж в родната Великобритания, през първия соло албум “Quixotic” (2003), до впечатляващия втори “The Blue God” (2008), Мартина има какво да каже на света.

Прошепнатото “I’ve got something to say” от едноименното парче в “The Blue God” е всъщност енергията, която я движи през годините в съвместната й работа с артисти и продуценти като Алекс МакГоуън, Брайън Бъртън (известен още като Danger Mouse) и верният спътник на “Massive Attack” – Трики (с когото певицата междувременно изживява голямата си любов).

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
30.06.2010 г. 15:58
Етикети:
Посетено:
1656
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10396-15-dni-do-kontserta-na-massive-attack-v-sofiya