Музика

I like music - филмова програма, концерт на Софийската филхармония и изложби в Зала "България"

Съвкупност от изкуства се събират тази вечер в Концертен комплекс "България"

I like music - филмова програма, концерт на Софийската филхармония и изложби в Зала "България"


◊ СЪБИТИЯТА

• Тази вечер, 24.06.2010 г., от 18 часа, в Студио "Музика" на Концертен комплекс "България", ще се проведе третата филмова вечер от цикъла "Българското оперно чудо - най-голямото събитие на XX век". Инициативата е част от съпътстващата програма на МФ "Софийски музикални седмици", съвместно със сдружение "Музей на българската музикална култура". 

Великият бас Никола Гюзелев ще бъде в центъра на прожекторите. Повод за събитието е филмът "Никола Гюзелев - гласът, който живописва". Филмът е посветен на 50-тата сценична годишнина на маестрото и представя избрани роли от неговия артистичен път. Д-р Магдалена Манолова (автор, режисьор и продуцент на филма) споделя, че пред камерата Никола Гюзелев "представя сам със себе си поглед във времето".


• От 19 часа в Голяма зала "България" ще стартира концерт от афиша на 41-то издание на "Софийски музикални седмици". Оркестърът на Софийската филхармония ще свири под диригентството на Юрий Янко (Украйна). Солист е цигуларят Фуга Миваташи (Япония).

В програмата: Пьотр Илич Чайковски - Италианско капричио оп. 45, Хенрих Виенявски - Концерт за цигулка и оркестър N 2 в ре минор оп. 22, Жорж Бизе-Родион Шчедрин - Сюита "Кармен".


• Гостите на филмовата вечер и концерта в Концертен комплекс "България" ще бъдат приятно сюрпризирани и от артистично аранжираните фоайета на институцията. Цена Бояджиева (внучка на Златю Бояджиев) е уредник на Галерия "България" и предостави информация за програмата на галерията. Към настоящия момент пространствата са условно разграничени на 3 артистични зали, като от тази седмица е възобновено и арт кафето на комплекса с първа изложба "Стенописи на музикална тема" на студенти по стенопис на проф. Тома Върбанов. В мраморното фоайе е разположена изложба акварел и пастел на Методи Недялков, който освен художник е и музикант-виолончелист. Във фоайето на втория етаж е аранжирана фотографска изложба на гостуващи румънски автори. В непосредствена близост на втория етаж е и постоянната експозиция от колажи и карикатури на музикална тема от Алексиc Вайсенберг, една от които е и лого на МФ "Софийски музикални седмици" и гласи "I like music".


◊ ОЩЕ ОТ АФИША

Предстоящи събития:

• 25 юни, 18 ч. Национална галерия за чуждестранно изкуство – Сцена на младия музикант - Рецитал на Десислава Чолакова - цигулка и Ивелина Иванчева - пиано.
В програмата: Бетовен, Атанас Атанасов, Прокофиев



• 26 юни, 19 ч. Камерна зала „България” – Вокален концерт на Алек Аведисян – баритон и Ружка Чаракчиева – пиано.
В програмата: Шуман и Чайковски


• 27 юни, 19 ч. Голяма зала „България” – Филхармония „Пионер”.
В програмата: Бизе, Берлиоз, Владигеров, Големинов, Дворжак, Пипков, Сибелиус, Шостакович


• 29 юни, 19 ч. Голяма зала „България” Клавирен рецитал на Павлина Доковска.
В програмата: Шуман и Шопен


Автор:
Тина Коилова
Публикация:
24.06.2010 г. 14:50
Посетено:
1802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/10352-i-like-music-filmova-programa-kontsert-na-sofiyskata-filharmoniya-i-izlozhbi-v-zala-balgariya